„БСП ще подкрепи решението за провеждане на референдум по отношение на въвеждането на еврото по няколко причини. Първо, смятаме, че трябва да бъде уважен законът такъв, какъвто е. Харесва ли ни или не, тази процедура трябва да намери своя естествен завършек с решение за провеждане на такъв референдум.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Кристиан Вигенин, който е и заместник-председател на Народното събрание, по време на парламентарния дебат за решение за провеждане на референдум за еврото.

Това съобщават от пресцентъра на БСП.

По неговите думи са се направили опити да се преиначат отделни елементи на закона, за да се наруши самият закон за допитване. Според Вигенин юридическите аргументи, които са били изказани, че въпросът противоречал на Договора на ЕС, не са достатъчно убедителни и това не е така.

„Второ, но не по-малко важно, трябва да бъдат уважени хората, които си поставиха подписите под този въпрос. Това са официално над 400 хиляди души и мисля, че те заслужават, както е по закон, да получат правото тяхното усилия да намери развитие в провеждането на този референдум“, смята Вигенин, според който Народното събрание няма и моралното право да откаже провеждането на този референдум.

 „Има и един позитивен елемент във всичко това. Провеждането на такъв референдум може най-после да даде възможност всичко свързано с въвеждането на еврото, ползите и евентуално рисковете, да бъде разяснено достатъчно аргументирано на българските граждани. Защото това до момента не се случва и обикновено дебатът се плъзга по повърхността доста политически, геополитически, а има реални сериозни аргументи, които трябва да получат гласност и въз основа на тях да се вземе решение, а не въз основа на създаването на излишни страхове“, посочи Кристиан Вигенин.

Той припомни политиката на БСП по отношение на европейската интеграция: „Основната теза, върху която градим нашата европейска политика е България в центъра, а не в периферията на ЕС. Това в случая означава, че ние подкрепяме въвеждането на еврото, но при внимателна преценка на условията и сроковете, в които това да стане.”