"Демократична България" и "Изправи се БГ. Ние идваме" поставиха условие към първата политическа сила - гаранции, че ДПС и ГЕРБ няма да имат никакво влияние в управлението.

Бъдещото управление трябва да следва посоката и стандарта, който зададоха повечето от министрите в служебното правителство. Това обявиха от "Да, България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" след общи консултации, посветени на бъдеща подкрепа за евентуален кабинет на ИТН.

"На тази база ще преценяваме имената, които ще ни бъдат предложени", заяви Мая Манолова. Тя бе категорична, че ИБНИ се присъединяват към високата оценка на ДБ за министрите Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков. И добави към тях Бойко Рашков и Атанас Пеканов.

Както Христо Иванов, така и Мая Манолова заявиха, че те не предлагат въпросните министри, нито имат желание за министерски кресла в правителството на ИТН.  "Те създадоха висок стандарт, който хората очакваха. Не предлагаме, а казваме, че трябва да се следва посоката и стандарта, който те зададоха", обясни Манолова.

"Да, наистина това са партии, излъчени с българския вот. Тук не говорим за Студена война или Берлинска стена. Но има решения, за които трябва да сме сигурни, че те нямат да могат да влияят. Например ГЕРБ и ДПС не трябва да оказват влияние върху избор на нов главен прокурор. Сега въпросът не е дали Гешев ще си тръгне, а кога и кой ще е негов наследник", обясни Христо Иванов. И изтъкна, че той няма да е кандидат за поста.