Много е голям натискът върху министрите от настоящия кабинет и това пречи да си свършат работата, това мнение изрази премиерът акад. Николай Денков пред журналисти.

"Много несправедливи са критиките към тях, включително и от президентството. Трябва да си дадем сметка, че тези хора работят в полза на държавата и на бизнеса и ако непрекъснато им пречим и натискаме в определена посока, това пречи да си свършат работата, което не е в полза на никой. Ние сме парламентарна република, има разделение на властите. Съгласно Конституцията и законите, след като се избере Министерски съвет, той си има права и задължения, Народното събрание също си има права и задължения, всеки трябва да си върши работата", допълни той.

Политолог: Може десетима министри да бъдат сменени при ротацията

Министър-председателят обясни, че вече са започнали разговорите за министрите след ротацията, но не са обсъждали имена и в детайли ще се разбере, когато те самите си представят своите отчети за свършеното и несвършеното. 

Той увери, че двамата с Мария Габриел имат водеща роля в определянето състава на правителството след ротацията. И допълни, че темата ще бъде обсъдена с парламентарните групи.

"Разбрали сме се да има минимални промени в състава. Като цяло кабинета ще го обсъдим с госпожа Габриел, ние ще решим как да изглежда, след което ще отидем при парламентарните групи и ще кажем, че това е нашето предложение. Все пак ние ще работим с тези министри", допълни той и даде за пример здравния министър Хинков, който по думите му е прибързал със своето изявление, че няма да остане на поста си след ротацията. "Можеше да го обсъдим преди това", каза още Денков.

Министър Хинков разкри запазва ли поста си при ротацията

За отвлечените български моряци от корабите „Руен” и „Galaxy Leader” премиерът каза, че няма нова информация. Той обясни, че със случаите се занимава Ситуационният център в Министерството на външните работи (МВнР). „Има разговори с хутите през МВнР, те се отнасят сравнително добре с капитана и помощник-капитана, които са там. Използват се възможности за посредничество, особено със случая с „ Galaxy Leader“, обясни Денков и допълни, че за момента няма нещо обезпокоително.

По отношение на случая с кораба „Руен“ премиерът припомни, че става дума за пиратски рейд и въпросът е колко ще е откупът.

Акад. Денков: Умерен оптимист съм, че ще има премиерска ротация