От нас се очаква да определим от кои украински стоки какви количества бихме могли да приемем. Това заяви премиерът Николай Денков на извънреден брифинг след като ден по-рано определи българските зърнопроизводители, че са „терористи”.

Правителството никога не е отказвало диалог с организациите в аграрния сектор. Аз се срещнах с 35 представители на животновъдния сектор. На тази среща всички присъстващи подкрепиха отпадането на ограничението за внос на зърно от Украйна, заяви министър-председателят в Министерски съвет.

Представители на сега протестиращите участваха в няколко срещи, организирани от министър Вътев, допълни премиерът. Той каза още, че същите организации са участвали в изготвянето на Стратегическия план в земеделието.

„Основният проблем, поставен от протестиращите, вече е решен”, обяви премиерът. „Както и досега, кабинетът е готов за диалог, за да се види какви са специфичните решения и проблеми”, каза денков, цитиран от Novini.bg.

По думите му, основният проблем, който имат протестиращите, бил решен с решение между ЕК и Украйна. Денков каза, че е разговарял и на два пъти с колегата си премиер на Украйна. Оттам щели да изготвят списък със стоки, които няма да се изнасят в ЕС. Сега България трябва да изготви наш списък. Денков съобщи, че е поканил протестиращите да изготвят този списък заедно, но земеделските производители са отказали и сега се канят да блокират страната.

Очаквайте подробности!