В Гранитната зала на Министерски съвет се провежда пресконференция по актуални теми, залегнали в управленската програма на правителството.

Брифингът е с участието на миниситър-председателя акад. Николай Денков и петима министри от кабинета му.

Това са министърът на финансите Асен Василев, на икономиката Богдан Богданов, на енергетиката Румен Радев, на транспорта Георги гвоздейков и министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

"Изминаха почти 60 дни от сформирането на това редовно правителство. Обикновено един кабинет има 100 дни – период, в който да стартира нормално работа. Ние обаче нямахме това време, тъй като още в първия ден поискаха оставката ни от страна на една от парламентарно представените партии. Затова трябваше да стартираме максимално бързо работата във всички сектори и резултатите от тези ни действия вече са видими и ще стават все по-видими. Това заяви премиерът Николай Денков по време на пресконференцията.

Президентът Радев обяви датата на местните избори

Премиерът изтъкна приемането на управленската програма на кабинета. „За съжаление се сблъскахме с множество проблеми при подготовката на програмата. Проблеми – наследени от предишното правителство. Налагаше се от първия ден буквално да гасим пожари в повечето от министерствата. Това наложи да включим допълнителни дейности в управленската програма, а работата по тях отнема много време и енергия от страна на екипите на ведомствата. Така ще бъде и през следващите месеци, тъй като става въпрос за случаи за милиарди левове и сериозно забавени реформи и действия, от които могат да произтекат тежки последици за икономиката и за хората в страната. В някои случи става за очевидни управленски грешки и нарушения на правилата”, подчерта Денков, цитиран от "Нова".

Радев: Готвените промени в Конституцията са юридически неграмотни

„Искам да разбия мита, който системно започна да се появява и да се пропагандира през последните седмици. Това е мита, че служебните кабинети работят безупречно, като противопоставяне на редовните правителства Но във всеки кабинет има екипи и министри, които се справят добре, и такива, които не вършат толкова добра работа. Всеки трябва да бъде оценяван индивидуално”, подчерта премиерът. Той даде като пример за добре свършена работа служебният правосъден министър Крум Зарков, чийто екип е изготвил законопроекти, които са помогнали за успешния старт на законодателната програма на настоящото правителство.