МС днес разисква излъчването на кандидати за еврокомисари. Предложени са две кандидатури, възможност предоставена в писмото на Урсула фон дер Лайен. Двете кандидатури са Даниел Лорер и Илиана Иванова. Това каза пред медиите премиерът Николай Денков след извънредното заседание на правителството.

И двамата кандидати имат много висок експертен опит с много натрупани активи в различни опити. Иванова има повече опит в европейската Сметна палата, Лорер има голям опит в иновациите, бизнеса и като български депутат.

"След гласуването сме с усещането, че представяме двама много достойни кандидати. Оттук нататък ЕК следвайки вътрешните си процедури и правила ще избере един от тях да бъде следващият еврокомисар за България до края на настоящия мандат", каза Денков.

Даниел Лорер е кандидатурата, която "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" предложи за еврокомисар, а Илиана Иванова е кандидатът на ГЕРБ-СДС за еврокомисар.

Втората точка от заседанието на МС е била промяна в разпореждането за дивидента от държавните предприятия, което правителството ще събере и ще бъде включен в бюджета, разясни финансовият министър Асен Василев.

Приета е мярка да се събира 100% от дивидента на държавните предприятия, каза той. По традиция от дивидента се изключват всички болници, психиатрични заведения, ВиК дружества, Национална компания "Индустриални зони". Решението влиза в сила на 30 юни.

Има обаче особеност с дивидента, който трябва да внесе БЕХ. На 6 февруари 2023 БЕХ публикува публичен отчет, в която е описана печалба от 1 мрлд. 588 лв. Два месеца по-късно БЕХ публикува нов отчет, в който печалбата е 640 млн. лв.

"Това е силно притеснително и е пусната проверка на държавна финансова инспекция в холдинга и се е самосезирала НАП, за да се види дали няма укриване на печалба и съответно на данъци", каза Василев.

Разпореждането на МС е БЕХ да изплати дивидент в размер на 1 мрлд. 588 лв, както е заявил в първия си отчет.

Събирането на дивидента е една от мерките, допълни още финансовият министър. Има още вдигане на приходната част с 3 млрд. лв - повишаване събираемостта в НАП и Агенция "Митници". Василев заяви, че ще даде повече детайли, когато започне обсъждането на бюджета.