Премиерът Николай Денков се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в двореца в Киев. След това те дадоха съвместна пресконференция пред медиите по актуалните въпроси. 

"С българския министър-председател имахме много сериозни преговори. Обсъдихме много въпроси за нуждите на нашите войници, за нашите приоритети, за нашите последващи стъпки. Украйна цени всяка проява на подкрепа на нашата отбрана. Благодаря на България за подкрепата на нашите усилия за Черно море, за търговските маршрути и подновяване на нормално корабоплаване. Това е много важно, че въпреки трудностите и сложното време успяваме да осигуряваме нормални икономически отношения. Ще работим да подпомагане на икономическия растеж на двете държави. Обсъдихме и сътрудничеството в енергетиката и отбранителното производство. Отделихме внимание и на двустранните споразумения за сигурност, както и за въпросите за отговорността на Русия", заяви Зеленски. 

"България много ни помага в установяването на правдата за действията на руските престъпници. България ще се присъедини много активно към работата по привличане на Русия към отговорността за престъпленията на агресията. Много ценим подкрепата на България на нашето евроинтеграционно и евроатлантични стремежи. Формулата на мира с подкрепа от България е много ценно. Ние много ценим активната роля на България за мира", посочи украинският президент. 

Премиерът Денков от своя страна се обърна към украинския президент като му благодари за поканата и за това, че е видял с очите си и сързето си тяхното "несправедливо страдание, но и техния георизъм и решителност да извоюват бъдещето, за което копнеят". 

"България съпреживява кошмара на опустошенията, страданието и загубите. Видяхме ги и в очите на хилядите бежанци, за които отворихме домовете и сърцата си преди 2 години. Чухме ги в разказите на нашите сънародници, днес ги усетих и със сетивата си. На днешната отбелязваме поредна мрачна годишнина - преди 10 години незаконното анексиране на Крим и Севастопол сложи началого на непрекъснатата агресия на Русия срещу Украйна и отвори пътя на пълната инвация на 24 февруари 2022 г. Продължаващата вече 2 години пълномащабна война на Русия срещу Украйна е война срещу Европа, срещу целия демократичен свят. Вече е ясно, че целите на Путин се простират извън пределите на Украйна", каза още Денков.

Очаквайте още подробности!