До дни ще се проведе лидерска среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за изглаждане на противоречията, обяви премиерът Николай Денков. Според него България не разполага с достатъчно време, за да бъде изготвено коалиционно споразумение.

Лидерите на ПП-ДБ не се появиха на срещата с ГЕРБ

Като оставим на страна бюджетът, според него, закъснение има по още две точки. Закъснели сме да поискаме помощ от НАТО заради помощта ни към Украйна, а и сме закъснели с предоговарянето на ПВУ в частта "Енергетика". Това ни пречи да подадем второ искане за второ плащане през тази година. Най-рано това може да стане в края на септември.

Николай Денков коментира още, че при него има вече изготвен списък с областни управители, които да бъдат назначени, но не го подписва, защото иска да го съгласува със своите партньори от ГЕРБ-СДС. Самият Денков каза, че до този момент е отказал назначаването на министри от ГЕРБ-СДС, защото срещу тях се водели разследвания. Той обаче не каза за кои хора става въпрос.

Строга охрана на военните ни заводи нареди Денков

"Едно коалиционно споразумение се пише месеци наред. Нека да припомним колко месеца трябваха в Германия да се приготви тяхното споразумение. Между другото, това, което видях точно около обсъждането и в миналото НС, и в това НС, когато ми бяха връчени мандатите, си дадох сметка, че в нашата Конституция, в нашата уредба, ние нямаме това време за съставяне на коалиционно споразумение. То изисква месеци работа, а ние имаме една седмица, така че тук има друг проблем, чисто юридически. Той е много над нивото, което можем да обсъждаме в момента. Което показва защо е толкова трудно понякога да направим подходящи коалиционни правителства. Надявам се да стигнем до ротация и работя много упорито за това нещо, да видим, когато се смени премиерът и химикалката е в другия министър-председател, дали и той ще има тази възможност да бъде търпелив, както съм аз в момента, за да търсим консенсус", коментира премиерът.