"Еврото е стабилна валута, която води до по-ниски лихви, отколкото лева. Ако имахме евро днес, инфлацията и лихвите щяха да са по-ниски. Важно е да престанем да живеем с илюзии, а да видим какво показват данните." Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков.

Съболезнования на близките на загиналите. Тежък ден за всички нас. Това, което трябва да направим е да се подготвим по-добре, за да няма повече жертви. Искам да съберем ясна информация какво се е случило и защо се стигнало до там. Вината трябва да я определи прокуратурата, каза Николай Денков в ефира на  БНТ.

Вече разпоредих проверка на всички мостове по републиканската мрежа. Знаем, че това повече няма да се случи по същия начин. Започнахме съставянето на междуведомствена група, която трябва да каже какво трябва да се направи, за да не се случват такива неща повече. Да, реагирахме реактивно и бързо и вече има направени огледи и изплатени обезщетения. Разговарях с министъра на финансите да се създаде един голям фонд за помощ при бедствия.

Ден на национален траур в цяла България

Правейки аналогия с бедствието в Карлово, сумата сега е значително завишена. „11 млн. лева са преведени на Община Карлово след наводнението там, въпросът защо не е стигнало до хората и не е оправена инфраструктурата стои. Аз ще проверя“, обеща той.

Всеки ден 600-800, в някои дни и до 1000 са спрените опити за незаконно преминаване на границата от мигранти. Много често реториката в Австрия и Нидерландия за неприемането В тяхна полза е България да бъде в Шенген, заяви Денков.

Има риск да загубим средства по плановете за териториално развитие и енергиен преход. Ние сме последният шанс тези 1,4 млрд. лева да влязат в регионите, когато влязохме като кабинет се оказа, че нищо не е правено по тези планове, каза премиерът.

"Очакват ни тежки разговори с хората, които са притеснени. Хората трябва да разберат, че това, което им предлагаме, е най-доброто, което да се постигне. След 5-10 години тези региони ще бъдат най-развити като икономика. Тези 1,4 млрд. лева, които споменавам, те трябва да влязат, за да няма социална цена за хората, до които трябва да стигнат. Без тези средства всеки ще трябва да се спасява сам, което е най-лошото", предупреди Николай Денков. "Конституционните промени са съгласувани с ЕК и Венецианската комисия.

Очаквате ли, че тези две комисии ще спомогнат за овладяване на съдебната система?", попита премиерът. По думите му преди винаги са били побългарявани препоръките на двете комисии, а ако сега се стигне нещо такова, ще бъде първият, който ще го огласи като неприемливо.

На въопрос дали следи сагата с Васил Божков, премиерът каза: "Периферно". Попитан дали очаква сътресения покрай неговото разследване, той отговори леко гневен: "Честно казано, не ме интересува. Нито познавам Алексей Петров, нито познавам Васил Божков. Ако някой някъде ще се сътресява, ще има сътресение, това е извън мен". 

Според него, отнемането на концесията на "Росенец" е било правилно. За щастие, по думите му, разговорът с "Лукойл" е бил конструктивен. 

Запиан дали има доверие в ГЕРБ, той отговори: "Доверието може да се изгради, само когато са постигнати позитивни резултати, а за нас най-големите задачи предстоят през следващите месец. Аз винаги ще бъдат нащрек, защото трябва да внимавам да не стане нещо погрешно". 

Между 25 и 30 млн. лева вероятно са щетите от смъртоносните наводнения

Денков уточни какво е имал предвид по-рано днес, когато каза, че е бил номиниран за премиер „преди срещата в манастира“. Той отново отрече да е знаел за въпросната среща. „Преди срещата в манастира, за която говореше Балабанов или някой от „Възраждане“. Не, аз не знам и не ме интересува“, заяви той. „Защо питате мен, питайте Кирил Петков, питайте Бойко Борисов“, настоя той.

Денков беше категоричен, че не ги е питал дали е имало подобна среща. Николай Денков заяви, че няма ментори и не се поддава на натиск. Допълни, че в някои области вижда, че може да има много по-добри резултати - борба с корупцията и чуждо влияние. Беше категоричен, че не води битки с когото и да било. Работата на един премиер е да изпълнява програмата, каза още премиерът Николай Денков. "Винаги има някой, който се опитва да упражни натиск. Искам да уверя, че нямам ментори и никой не ми казва какво да правя. Не водя и не искам да водя битки с когото и да е. Работата ми е да си изпълнявам програмата. Аз битки не водя. Нека погледнем към Президентството, колко пъти кабинетът беше атакуван?", каза още премиерът.

По отношение на назначаването на нов главен секретар на МВР от президента, той заяви: „Трябваше да го подпише много по-рано. Но по-добре късно, отколкото никога“.

Кои цени ще се променят най-бързо след приемането на еврото

„Трябва да престанем да живеем с усещането, че нещо ще се промени, ако ние не променим законите и прилагането им“, подчерта премиерът и даде за пример мерките срещу нарушенията на пътя.

Той призова да не се прехвърлят отговорности. Коментира, че е приел като своя кауза да бъде решен проблемът със забавените резултатите от тестовете за наркотици, за да могат те да стават ясни в рамките на седмица.

"Когато тръгнат да се взимат мерки, веднага се появявяват гласове, че това не може да се направи", заяви Денков.

Той даде пример с приетото в НС да се отнемат автомобилите на шофьори, които са хванати да шофират след употреба на алкохол или наркотици. "Няма как да променим правосъдната система, ако не променим начина, по който е структурирана, тъй като е зависима от политическите сили", изтъкна премиерът.

По думите му приемането на бюджета за 2023 г. променя живота на хората, тъй като не става въпрос просто за едни числа. Всеки бюджет, когато е приет и е правилен като баланси, той променя съдбите на хората, каза премиерът. Той отрече, че цената на електроенергията се повишава. За цените на горивата коментира, че на световните пазари цената на петрола е значително по-висока спрямо периода, в който са дошли на власт.

"Показали сме, че знаем как се събират приходи и как се повишават доходите, ще го направим и с Бюджет 2024. Цените се повишават, има инфлация, това, което е важно - доходите да растат по-бързо от инфлацията", заяви акад. Денков.