Започна извънредното заседание на парламента, свикано от председателя на НС Росен Желязков. На него ще се разбере ще събере ли кабинетът "Денков-Габриел" нужната подкрепа. В дневния ред са включени три точки - избор на министър-председател, приемане структурата на Министерския съвет (МС) и избиране на състава на кабинета.

Президентът Румен Радев присъства  на извънредното заседание на Народното събрание. Ако бъде гласувано, това ще е първото ротационно правителство у нас. Предвижда се Денков (ПП-ДБ) да е министър-председател през първите девет месеца, а Мария Габриел (ГЕРБ-СДС) – през вторите девет.

Петков обяви ще даде ли имунитета си

Председателят на НС Росен Желязков откри заседанието, след като стана ясно, че кворумът е съставен от 235 депутати. В залата бяха допуснати и всички кандидати за министри. В пленарната зала на Народното събрание присъства и президентът Румен Радев. От "Възраждане" направиха процедурно предложение по трите точки в дневния ред да има отделни дебати и то бе прието. 

Кандидатурата на канидата за премиер акад. Николай Денков бе представена от Кирил Петков. "България е страна, в която има много проблеми за решаване, но по-рядко говорим, че България е страна, пред която има много възможности. Аз съм убеден, че България е страна, която я чака светло бъдеще. Акад. Денков е скромен човек, който няма да чуете да се изтъква, той е учен с множество публикации в България и чужбина. Мария Габриел също допринася от години за развитието на България и Европа. Днес акад. Денков и Мария Габриел ми вдъхват доверие, че съединението е възможно и талантливите могат да работят заедно, за да изведат България напред. Съставът на България също е изпълнен с талант. Аз съм убеден, че ако парламентът даде шанс на това правителство, то ще трансформира България към добро. Трябва да дадем шанс на това правителство да разкрие своя потенциал. За целта трябва да спрем политиканстването. Аз искам новините от НС да станат скучни - да не четем за поредния скандал и поредните скъсани ризи, а да отчитаме само поредния приет закон. Две години политически кампании стигат. Трябва да работим за бъдещето на България. Успех на акад. Денков и правителството", обяви Кирил Петков. 

Пловдивчанин стреля и уби от терасата си

"Днес е денят, в който можем да сложим край на политическото безплодие. Днес е денят, в който можем да дадем надежда на българските граждани", заяви от своя страна акад. Денков, който представи приоритетите на кабинета. "Последните дни ПП - ДБ и ГЕРБ - СДС работиха много, за да може да се осигури стабилност и перспектива за страната. Направихме го, за да има стабилност в България. Най-важното е да има адекватен бюджет за тази и следващата година. Чакат ни много закони за борбата с корупцията и ПВУ. Трябват конституционни промени. За нас това е кауза. Ще внесем спешно редовен бюджет с до 3% дефицит, като се запазват социалните придобивки. Ще работим в тясна координация с НС и социалните партньори. Ще работим за присъединяване на България към Шенген още тази година. За това са нужни реформи на службите и засилване на граничния контрол. За да влезем в еврозоната в началото на 2024 година, ще приемем бюджет за 2023 г. и 2024 г. Ще проведем информационна кампания, която да успокои българските граждани и ще разссе всички фалшиви новини около приемането на еврото. Влизането в еврозоната е свързана и с борба с инфлацията и намаляване на цените на енергийните източници. Земеделието, образованието и иновациите ще станат основни приеоритети. Ще приемем законите, които ни забавят по плана за възстановяване. Всичко това ще се случи прозрачно и пред очите на цялото общество. Двамата с Мария Габриел ще носим заедно отговорност за действията на този кабинет и знаем, че ще бъде трудно. Поемаме този риск и обявявам, че ако обявените приоритети тръгнат в грешна посока и не се изпълнява общата ни управленска програма с ГЕРБ - СДС, аз ще подам оставка. Кабинетът ще има един премиер, един вицепремиер и 18 министри", обяви акад. Денков, след което изчете имената на кандидатите за министри. 

Окончателно: Ето кои са министрите в проектокабинета „Денков - Габриел"

В 13.38 часа бе дадено началото на дебатите, а от "Възраждане" взеха думата първи. "Можем да съдим за него по неговата работа в МОН, което по това време се превърна в печатница на фалшиви дипломи. Нашите деца завършват неграмотни", обвини Николай Дренчев предложения за премиер, като се фиксира в работата му като министър на образованието. "Въпросното лице получи най-голямата научна титла в пълен разрез с всякакъв морал и конфликт на интереси. По морал също пишем двойка.", заяви депутатът и анонсира, че "Възраждане" няма да подкрепи кандидатурата на Денков. "Една част от залата сме мъже и нямаме право да плюем на нашата чест", добави и съпартиецът му Цончо Ганев, който упрекна ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се събрали, за да си пазят имунитетите.

От ГЕРБ-СДС не стана председателката Десислава Атанасова, а колежката й Деница Сачева.

Изборите можеха да са алтернатива, само ако ще произведат по-добър резултат и ще дадат възможност за стабилна и смислена управленска конфигурация. На този етап няма такава перспектива.

"Ние можем да продължим да навиваме пружините на омразата сред хората или някои може да продължават да ги заслепяват, продавайки им непрекъснато илюзия за светлото бъдеще, но какво точно ще произтече от това? Време е вместо да живеем в миналото и бъдещето, да разберем, че политиката изисква действие тук и сега. В тези обстоятелства", каза Сачева от името на групата.

"Днес имаме съгласие, крехко, трудно постигнато, но все пак съществуващо мнозинство за промени в Конституцията, за съдебна реформа, за продължаване на пътя на България в Европа, за проектите и програмите, които са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, за продължаване на модернизацията на българската икономика, образование и отбрана", добави депутатката от ГЕРБ.

Тя предупреди за вредите от служебните правителства.

"Време е да престанем да застрашаваме парламентарната република. Абсолютно задължително е да има работещ парламент", каза от името на ГЕРБ-СДС Деница Сачева. По думите й не може повече да управляват хора, които не са избрани от народа, защото служебните правителства имат ограничени правомощия. "Това е жанр на абсурда", заключи тя.

"Да, съвместно управление между ГЕРБ- СДС и ПП- ДБ е осеяно с неизвестни, възможни трудности, вероятно ще доведе до отлив на избиратели и за двете страни, но това е единствената възможност в този момент. Двете политически сили, които са събрали най-много гласове на изборите и които имат относително сходни виждания по теми като външна политика, икономика и модернизация. Когато и ние, и вие, сме направили компромиси, които доскоро са изглеждали невъзможни, имаме само един избор, за да ги обясним - бързи и добри резултати за хората. Това е единственото, което може да удължи живота на този Министерски съвет", заяви Сачева.

Тя се обърна към колегите си от ГЕРБ, които с "противоречиви чувства" ще подкрепят този кабинет. "Днес не даваме кредит на доверие, ние даваме кредит на време", каза Сачева. И добави, че дали това време ще бъде оползотворено ефективно, е голямата отговорност на министрите, за да не остане България "кръстопът на несбъднати мечти".

"Кабинетът не е представителен за НС и компромисът беше направен от нас в името на България. Ние нямаме нужда от пране на нашия имидж. Единственото, което трябва да бъде пазено чисто и неопетнено, това е само образът на България", заяви Деница Сачева. 

"Вие сте срам за българската демокрация", каза Филип Станев от ИТН. Вие сте лигата на джентълмените измамници. Стига ала-бала, днес всички нас българите ни очакват три неща - позорна и фалшива лустрация на престъпността по висшите етажи на властта. Скоро всички вие, които измамихте българския народ, ще видите истината по площадите и в изборните урни, където ще бъде положен прахът на вашата политическа смърт", предупреди депутатът от партията на Слави Трифонов. 

"Влизането с врага в едно ложе е висш пилотаж в политиката. Истината е друга - това е коалиция на лъжата", каза по адрес на новите управляващи Гроздан Караджов. "Няма нужда да ви пускам тайни записи, за да ви докажа това", каза и съпартиецът му Гроздан Караджов. Той припомни цитати на Кирил Петков от предизборната кампания, в която се е заканвал на Бойко Борисов и ГЕРБ. "Кирил Петков с липсата си на какъвто и да е морал на 26 май пред Националния си съвет каза - Бойко Борисов е само наш маркетингов враг, не е истински. "За какъв морал можем да говорим тук?", попита Караджов. И продължи с цитатите, като напомни думи на Денков от записа, че изпират Борисов. Припомни и обещания, изречени от Христо Иванов, че няма да правят коалиция с ГЕРБ. Явно приказките за борба с корупцията са били само али-бали, заключи Караджов. "Истината, уви, колеги, е, че вони. Защото поне 200 души в тази зала сме "за", както за бюджета, така и за приемането в Шенген и еврозоната, какво и от кого пазите?", изрази недоумение депутатът от ИТН. И предрече, че ще има чистка в службите и администрацията, и "подмяна на едни верни партийни кадри с други партийни калинки". Очаква ни управление, изпъстрено с взаимно надлъгване и саботаж", като завърши с написаното от Данте за ада: "Надежда тук всяка оставете".

Вежди Рашидов взе думата, за да обяви, че след дълги колебания е решил да подкрепи кабинета. Той беше от депутатите на ГЕРБ, които бяха настроени против коалиция с ПП-ДБ и общо управление. 

Рашидов призна, че в новото правителство има хора, които би подкрепил, но и такива, които никога не би подкрепил. Бившият председател на парламента заяви: "Днешното решение взех много трудно, колеги. Ще гласувам за правителството, за да успокоим страстите и най-после да тръгнем по път, който да носи съзидание.", призна той. 

Друг от депутатите на ГЕРБ, който бе сочен, че е резервиран срещу общо управление на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, Любен Дилов-син, също излезе на трибуната. "И най-лошият мир е по-добър от една война", каза той. "Кой ще спечели от предсрочни избори, никой, най-малко ще спечелят българите", заключи той и така даде да се разбере, че ще подкрепи кабинета. "Ние трябва да положим усилия този парламент да работи", каза Дилов-син. "Всякакви приказки за това, че някой се пере, че се крие имунитет - Борисов от две години няма имунитет. Ясно е, че има могъщи сили, които не искат да има правителство", каза той.

"Днес е тъжен ден за България, защото ще бъде избрано най-позорното правителство", заяви независимият Радостин Василев, който огласи скандалните записи от ПП и напусна групата. Василев предрече края на политическия проект ПП. Той обаче нападна и бившите си колеги от ИТН, които обвини в лицемерие. 

Лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че днешното правителство "не е политически компромис и не е за България, а на две задкулисни кохорти в името на собственото им оцеляване".

"Това е еднорък и двуглав Франкенщайн", нарече бъдещия кабинет Нинова и припомни, че ако депутати си спазят обещанието за рязане на ръце, ще има кръв в пленарната зала. Тя обвини Денков, че предвижда замразяване на социалните плащания. Соцлидерката разказа, че си направила експеримент - пробвала изкуствен интелект да й напише речта тази сутрин и прочете от трибуната какво й написал "роботът". "Мафията по високите етажи на властта представлява опасен синдром. Това е болест, която не спира на нивото на отделните партии, а засяга всички, независимо от техните програми. Корупцията в България генерира обществена несправедливост", цитира го Нинова.

"Христо Иванов се върна в политиката, акостирайки с една лодка на Росенец, а онзи ден отишъл при тях да търси конституционно мнозинство. ПП днес пазят имунитета на Бойко Борисов - ей това е, лицемерие, страх, задкулисие. Ние няма да подкрепим този клуб по лични интереси, коалицията на имунитетите, коалицията на войната", зарече се лидерката на социалистите.

Нинова, че левицата остава единствена алтернатива на правителството, а от "Възраждане" реагираха бурно от залата. В отговор соцводачката реплекира, че докато са против еврото, си държат спестяванията в евро и докато говорят против ваксините, се ваксинират, а БСП не си е предала принципите от 6 години. Последва реплика от Деян Николов от "Възраждане", който припомни на Нинова, че е управлявала и изнасяла оръжие за Украйна със същите тези хора, които днес ще управляват. "Можете да се придържате към това, което изкуственият интелект казва, защото естественият ви не е много добър", препоръча на соцлидерката депутатът. 

Дилов-син пък вметна, че е сигурен, че разговор на Нинова с изкуствения интелект на главния прокурор променил позицията й по време на преговорите, когато тя ги напусна и отказа правителство с ГЕРБ.

"И тук не познахте, БСП е единствената партия, при която прокуратурата е влизала в опит за вътрешнопартиен преврат", опонира Нинова, като припомни за изключването на Кирил Добрев от партията и призовките на "Позитано" заради това. 

"Имунитетите на Кирил Петков и Бойко Борисов - извинявам се, ама двамата ще се перат взаимно, щото се правят на мъже", възкликна Тошко Йорданов от ИТН. 

"В момента сме в ситуация, в която КСНС не би бил излишен, защото се извършва държавен преврат", каза пък Деян Николов от "Възраждане" и уличи ЦРУ и американското посолство за това. И добави, че в това правителство участва и ДПС.

Парламентът избра Николай Денков („Продължаваме Промяната – Демократична България“) за министър-председател на България. „За“ гласуваха 132 депутати, против бяха 69, без "въздържали се". Следващите точки в дневния ред са приемане на структура на Министерски съвет и избиране на Министерски съвет.

Изкуствен интелект, остри реплики и непристойни знаци при дебатите в НС ВИДЕО

За първи път в българската история управлението на министър-председателя ще е на ротационен принцип. Николай Денков, който вчера върна мандата изпълнен, ще се смени с Мария Габриел на поста премиер след девет месеца. Докато поеме щафетата от Денков, Габриел ще е вицепремиер и външен министър.

 След церемонията по полагане на клетва в сградата на Народното събрание, държавният глава ще приеме на "Дондуков 2" състава на служебния кабинет с министър-председател Гълъб Донев, назначен на 3 февруари 2023 година.

След това предстои и предаване на властта по министерства. Часове преди да предаде поста на новия премиер, Гълъб Донев направи отчет за свършеното.

По думите му, най-голямото предизвикателство за служебния кабинет през последните 4 месеца е била инфлацията, а най-трудната задача разработването на мерки за овладяване на цените на основните хранителни продукти.