Депутатите отхвърлиха предложението да има национален референдум с въпрос: „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“. В подкрепа на допитването гласуваха 68 народни представители, 98 бяха „против“ и 46 се въздържаха.

Повече от три часа продължи дискусията в пленарната зала по предложението на "Възраждане" за референдум, предаде БТА. От партията вече обявиха, че ще сезират Конституционния съд.

Според мнозинството в Народното събрание, така зададено предложение за национално допитване противоречи на международните договори и е в разрез с въведения в България Валутен борд.

Според конституционалиста Наталия Киселова законът е дал възможност да се прередактира въпросът, определен за национално допитване. В предаването „Твоят ден” на 4 юли тя заяви, че първият вариант е парламентът да приеме предложения въпрос без редакция, вторият е да го отхвърли, какъвто случай досега не е имало. „Възможно е и да се предложи да се промени срока за приемане на еврото - редакция на текста на референдума. НСИ и Евростат ще преценят кога България е достигнала нужните икономически показатели за приемане на еврото. Ако депутатите не приемат провеждането на референдум, от "Възраждане" и ИТН ще сезират Конституционния съд за отказа. И двата случая се отива пред КС, но ако има прието решение, съдът ще трябва да се произнесе в едномесечен срок, във вторият случай, процедурата може да прехвърли повече от година", обясни тя.