Със 107 гласа "за", 48 "против" и един "въздържал се" Народното събрание прие правилата, по които ще бъде изменяна конституцията.

Промените ще се случат на три четения и могат да минат по т.нар. бърза и бавна писта. Като разликата между двете е между два и пет месеца. 180 гласа са нужни на депутатите, за да минат измененията по прекия път. Именно това е и целта на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, за да може промените в основния закон да минат до Нова година. Бавната писта изисква мнозинство от 160 гласа, колкото имат трите формации.

При първото гласуване законопроектът се изчита и се гласува в цялост. За изказвания парламентарните групи ще имат два пъти повече време от обикновено. За да бъде приет на първо гласуване законопроектът, за него трябва да са гласували 180 депутати. Ако получи между 160 и 180 гласа "за", се поставя за ново разглеждане. То ще бъде след минимум два месеца, но не повече от пет. Тогава за приет ще се счита, ако има поне 160 гласа в подкрепа. В този случай гласуванията всъщност ще са четири, като първото ще е предварително - така го определи председателят на НС Росен Желязков.

Пеевски обяви важно решение на ДПС за изборите

Депутатите могат да предлагат промени в текста само между първо и второ четене. Те се правят в писмен вид, като срокът за предложения е поне седем дни. Толкова е и стандартният срок за предложения, но правилникът за работа на Народното събрание позволява да бъде намален на 3 или удължен на 14 дни. Не се разглеждат предложения, които "излизат извън предметния обхват" на приетия на първо четене проект. После комисията по конституционни въпроси изготвя доклад със становище по предложенията.

На второ четене законопроектът се чете и гласува текст по текст. Ако на първо гласуване е минал с подкрепата на поне 180 депутати, толкова ще са нужни и на второ четене. Ако пък на първо четене гласовете "за" са били между 160 и 180, за приети на второ четене се считат текстовете с поне 160 гласа "за". Останалите са отхвърлени, пише 24 часа.

Дончев обясни за кандидатурата на Хекимян за кмет на София

Промени не може да се правят между второ и трето четене. Конституционната комисия представя приетия на второ четене текст, като в него може да прави само редакционно-технически поправки. Третото гласуване на законопроекта е в цялост и поименно. Ако на първо и второ четене е минал с поне 180 гласа "за", толкова ще е минимумът и за третото. Ако е имал между 160 и 180 гласа "за", на трето ще са нужни поне 160 гласа "за".

Борисов ще обяви кандидата за столичен кмет на ГЕРБ