Aко бюджетът мине в комисия днес, утре може да бъде вкаран в НС. До седми юни трябва да бъде приет, после ще е късно. Удължителният бюджет трябва да мине на две гласувания. Така ще може от 12 юни вече да действа удължителният закон. Това каза финансистът и бивш депутат от ИТН Любомир Каримански.

Манол Пейков след сблъсъка: Божанков беше сам, а те бяха глутница

По думите му не се виждат критериите за заемане на позицията "министър". "Излиза, че не се изисква нищо. Тези, които изкарват за най-добри, нямат опит в публичните финанси. Асен Василев има ли? Такъв човек трябва да познава държавното устройство и как функционира администрацията. Без това не могат да се осъществяват политики и методологии", коментира той пред Нова.

"Депутатите се занимават с егото си, а не с проблемите на хората. Комисиите почти буксуват, неслучайно нямат председатели. Моето мнение клони към експертно правителство. Инатът от страна на ПП да има политически лица в кабинета е неразбираем. Имаме достатъчно експерти. Много съм учуден когато академик химик трябва да дава оценка кой е най-добрият финансист в България", посочи Каримански.

Според него е важно, че за пръв път страната е в състояние на изменение и допълнение на удължителен закон за бюджета. "В единната сметка на МФ има неснижаем остатък от 4,5%, а всичко над тази сума може да се харчи съобразно необходимостите и приоритетите в страната, това е ликвидността на държавата. Единната сметка е обща, оттам страната се разплаща с бизнеса. Накрая на годината обаче трябва да се възстановят средствата", обясни той.