Социалният министър Гълъб Донев настоя, че няма да има пенсионер без увеличение на парите си, стига предложението на служебното правителство за скок, средно с 12,5%, да мине през одобрението и на депутатите.

"С 14,3% ще се увеличат минималната пенсия и социалната пенсия за старост. Така няма да има изключени", настоя той пред Нова тв.

Ръст от 12,5%: Минималната пенсия става 340 лева, максималната 1500 лева

На въпрос какви са условията, на които трябва да отговорят пенсионерите с най-ниски доходи, за да получат допълващата помощ, Донев заяви следното: "Това ще стане с декларация, която трябва да подадат в Дирекция Социално подпомагане. Ще се направи оценка".

"Има стимул и за тези, които продължават да работят да внасят действителни вноски върху заплатите, които получават", посочи той.

"Ние искаме заместването от пенсията на заплатата да достигне в следващите години над 50%. Хоризонтът е до 10 г. Пенсионерите да могат да си позволяват много повече услуги и плащания", обясни министърът.

Пари от бюджета за това преизчисление има, ще има и за следващата година, увери още той.

"Очакваме много по-големи постъпления от социалните вноски. Всички пенсии, които ще бъдат отпускани и занапред, ще бъдат определени по този модел, така че и бъдещите пенсионери ще получават коефициент на тежест на осигурителния стаж", категоричен бе Гълъб Донев.