Много е вероятно да няма реален изход, дори и след оттеглянето на Никола Минчев. Такова мнение изрази експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова по случай неуспешният избор на председател на Народното събрание 46-ият парламент в сряда. Първото пленарно заседание продължава и в днешния ден, отново с процедура по избор на председател. 

Нинова: Утре в 9.15 ч. ще намерим изход от кризата, обратното е ужасно

След неуспеха в сряда от от Демократична България” предложиха ротационно председателство на парламента. “Това, което Христо Иванов предложи е европейска практика и тя не трябваше да бъде отхвърляна толкова бързо. Това щеше да даде на ПП възможност да претендират първи да получат председателство на НС”, коментира доц. Киселова.

ГЕРБ подкрепя предложението на ДБ за ротационно председателство НА ЖИВО

По думите й третата възможност за изход от ситуацията е депутатите да се обединят около един кандидат от по-малка по численост парламентарна група.

Възможен и различен вот, който не е в разрез с Конституцията. “Ако гласуваме така, както когато гласуваме в мажоритарен избор на втори тур - само “за” или “против”, то теоретично е възможно да се гласува така”, поясни експертът по конституционно право и обясни, че Конституцията е предвидила, че на първо заседание се избира председател, но не е определен редът или процедурата, по която това се случва. “Това може да бъде явно или тайно, с електронната система, хартиени бюлетини или жребий дори”, посочи доц. Киселова.

Ако и тогава вотът е неуспешен, доц. Киселова е категорична: “Един трябва да отстъпи! След като ПП отстъпиха, ако отстъпят и ГЕРБ и се обединят около някой по-приемлив, може и да успеят”.