Президентът Румен Радев стартира консултациите с парламентарните партии, преди да се стигне до връчването на мандата за съставяне на кабинет. 

Партиите привикани в Президентството: Преговори, после мандати

Първи на "Дондуков" 2 пристигнаха представителите на победителя на парламентарния вот - ГЕРБ.

"Явяваме се тук, защото осъзнаваме, че пред държавата ни стоят редица предизвикателства – здравната криза не е отминала. Осъзнавайки отговорността, която носим, ние сме готови да излъчим състав на правителство, което много бързо може да започне ежедневната си дейност за справянето с пандемията, а и всички предизвикателства, които следват за България.

Очакваме, че в 45-тото НС да има не само демонстрация на сила, защото е очевидно, че ГЕРБ явно ще бъде в опозиция, въпреки, че сме най-голямата парламентарна група. Очаквахме поне да ни поздравите, г-н президент", посочи Десислава Атанасова, която е лидер на ПГ на ГЕРБ.

"Ние сме готови и за опозиция, и за управление, а и за служебно правителство. Били сме и преди в подобна ситуация. Не ни е страх, както някой втълпява – нито от проверки, нито от ревизии, нито от служебен кабинет. Готови сме и за предсрочни избори. Трябва обаче всички парламентарни сили, а и под ваше ръководство, да намерим баланс в отношенията, да търсим решенията за България. Очаквам патосът да отмине и да бъдем по-прагматични, за да взимаме решения за държавата ни", настоя тя. 

На свой ред президентът Румен Радев посочи, че не бърза да прави служебен кабинет, нито пък се намесва в преговорите между парламентарните партии за състава на новото правителство.

"Аз не бързам със служебния кабионвет, напротив търся решение на предизвикателствата в най-кратък срок, за да имаме действащо, редовно и отговорно правителство. Моята загриженост нека не се приема като припряност. Президентът не е, а и не може да бъде архитект на бъдеща коалициа, нямам такива правомощия по Конституция и не искам да въвличам инситутицията в този процес. Отговорността за формирамено на правителство е в партиите в парламента, затова е нужен диалог, за да може заедно да търсим най-доброто и ефективно решение за България", настоя държавният ни глава.