Президентът Румен Радев ще проведе консултации с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание, преди да връчи мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях.

Първи от 9:00 часа ще са консултациите от ГЕРБ - СДС. От 10:15 часа държавният глава ще се срещне с представители на парламентарната група на "Има такъв народ". В 11.30 часа ще е консултацията с групата на "БСП за България".

Следващи в списъка са ДПС, които ще разговарят с Радев от 13:30 часа. Консултацията с представители на парламентарната група на "Демократична България" ще се проведе от 14.45 часа. Последни са от парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!", чиято среща с Радев ще започне от 16:00 часа.

Според разпоредбите на Конституцията ни – мандатът първо се връчва на кандидата за премиер, излъчен от най-голямата парламентарна група – тази на ГЕРБ-СДС. Ако той не успее да събере подкрепа в Народното събрание за предложения от него кабинет в 7-дневен срок, мандатът отива при втората по големина група и номиниран от нея човек за министър-председател – "Има такъв народ". Ако и той не успее да събере подкрепа, президентът има право да реши на коя от останалите парламентарни сили да даде мандата за сформиране на кабинет.

Още в сряда стана ясно кой ще е кандидатът за премиер на ГЕРБ – лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че това ще е бившият служебен външен министър Даниел Митов.

Борисов НА ЖИВО: Кого издига за премиер и председател на НС

Какви обаче са шансовете на партията да събере подкрепа? Засега – нищожни!

Втори са "Има такъв народ", партията на шоумена Слави Трифонов.

Засега те не са обявили официално кой ще е кандидатът им – имена много се въртят, като най-спряганото е това на адвокатът и възпитаник на Кеймбридж Румен Чолаков.

Партиите на протеста – "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" анонсираха, че ще ги подкрепят, ДПС с половин уста са готови да гласуват "За", а от БСП поставиха 5 условия, за да одобрят правителство, издигнато от Трифонов.

БСП постави 5 условия за подкрепа на правителство на Слави Трифонов

Те са:

- бързи действия за ограничаване на пандемията и здавната криза,

- спешни мерки за борба с корупцията и връщане на парламентаризма,

- обективна ревизия на състоянието на бюджета на държавата,

- прозрачност при оперативните програми,

- изменения в Изборното законодателство, с което са се осигури честен вот.

Ако по някаква причина и този мандат не успее да събере нужната подкрепа, държавният глава има правото да избере на коя от останалите 4 парламентарни партии да го връчи.

А президентът Румен Радев вече се обяви против експертен кабинет, като настоя при откриването на 45-тото Народно събрание, че зад следващия кабинет не трябва да има само математическо мнозинство.

Президентът към новите депутати: Не сте крепостни селяни на лидерите си!

"Нужни са ясни граници на възможните компромиси и ясна политическа отговорност, а не да се крие зад експерти… Независимо какъв ще е ходът на консултациите и какво правителство ще бъде съставено, парламентът трябва да промени рамката на избирателния закон", заяви държавният глава.

Накрая настоя, че ако НС не може да излъчи правителство, той ще изпълни задължението си да излъчи служебен кабинет, нещо, което никой държавен глава досега не беше казвал в стъпителното си слово при откриващия се парламентарен сезон.

Ако и третият опит за съставяне на кабинет се провали, президентът разпуска парламента. Тогава?

"Очевидно Народното събрание не е в състояние да излъчи парламентарно правителство и затова този парламент си е предрешил политическата съдба. Президентът с указ разпуска Народното събрание, насрочва в двумесечен срок нова дата за предсрочни избори и назначава служебно правителство", обясни проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия и преподавател по конституционно право.

Въпреки липсата на срокове в Конституцията президентът не може да бави процедурата.

"Президентът няма интерес да бави процедурата, вървят едни такива идеи, по-скоро слухове, че президентът едва ли не желае да разточи така процедурата, че да го докара до октомври-ноември месец, когато ще бъдат изборите за следващ мандат на президента. Това са повече от шест месеца, това е абсурдно да се отиде към този вариант и ако някой съветва президента в тази посока, много жестоко го подвежда, този номер няма да мине", категоричен е експертът.

Конституцията дава гаранции и срещу забавяне на процедурата от страна на самите партии, ако откажат или забавят приемането на мандата.

"Излиза президентът пред вас, медиите, и казва - поканих ги, не излъчиха лице, което да приеме мандата, смятам, че е завършил без успех на седмия ден и връчвам на следващата парламентарна група и това е", настоя проф. Киров.

Парламентарната рулетка се развърта! Не всичко е въпрос на тънки сметки, нужен е разум и мисъл за... обществото.

Такъв народ все още има. А има ли такива партии?Гневът на улицата в парламентарна зала би трябвало да звучи като глас на разума