Вероятно в неделя следобед ще решим на кого в понеделник президентът ще връчи папката с първия мандат. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков, който посочи, че Изпълнителната комисия на партията ще проведе заседание, на което ще се вземе окончателното решение.

„Моето лично мнение е, че ако искаме да нормализираме политическата система, трябва да подхождаме логично. Каква е логиката? Като имаме първа политическа сила, обикновено лидерът на партията става премиер. Бойко Борисов, смятам, че трябва да бъде номиниран”, посочи той в ефира на Нова.

ГЕРБ ще направи опит за разговор с партиите преди да предложи кабинет

По думите му, ако изключим всички фикции и фиксации, на които сме жертва през последните години, партията, която спечели вота – предлага лидера си, сформира коалиция. „Това е нормалната практика във всички демократични държави”.

„Когато имаш в отбора си Меси (Лионел Меси – футболист на ПСЖ и Аржентина), няма нужда да търсиш Ди Мария“ (Анхел ди Мария – футболист на „Ювентус“ и Аржентина). С това сравнение от футбола Владислав Горанов от ГЕРБ отговори на въпроса кой ще е кандидатът за премиер на партията, която утре ще получи първия мандат в рамките на 48-ото Народно събрание за съставяне на кабинет.

„Мисля, че кабинет с премиер Десислава Атанасова най-вероятно няма да видим. Ние премиер си имаме и той се казва Бойко Борисов“, подчерта Горанов в ефира на bTV.

Според него не е нужно мандата да бъде приет от кандидата за премиер, можело да бъде приет от човек, излъчен от парламентарната група. А кабинетът трябва да е от експерти, но които носят и политическа отговорност.

От думите му стана ясно, че той няма да е в състава на предложения кабинет. За финансови министри били подходящи Кирил Ананиев, Делян Добрев, Красимир Вълчев и Теменужка Петкова.

„Ние ще извървим пътя докрай, ако няма правителство, вината няма да е наша. Ние сме готови да сложим на масата приоритети и то много повече от тези 16 точки, които предложиха от „Продължаваме промяната“. Програмата за едно стабилно управление няма как да е 16 неща“, каза още Горанов.