Още един опит да проведат разговори с отделните политически сили в парламента ще направи ГЕРБ, след като в понеделник вземе първия мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

Това разкри Теменужка Петкова от ГЕРБ. Тя отказа да разкрие кой ще е номинираният кандидат за премиер и призова за търпение до понеделник.

 
Петкова разказа, че миналата седмица шефката на парламентарната група Десислава Атанасова е предоставила програма на ГЕРБ на останалите сили. Ще търсим възможност да водим разговори и да търсим допирни точки по политики, тъй като повече от всякога има нужда от стабилно управление и работещ парламент, обясни тя.

Ние трябва да търсим решение, така че да можем да намерим най-добрата формула за управление на България, това очакват хората от нас, каза още Петкова.

Радев обяви кога ще връчи първия мандат НА ЖИВО

По повод на оформилите се в последните седмици тематични коалиции в парламента и на въпрос кои са потенциалните партньори на ГЕРБ, Петкова обясни: Няма нищо по-логично от това да водим разговори за съвместно общо управление с ДБ, все пак сме част от едно общо семейство - ЕНП, имаме много допирни точки и изповядваме общи ценности.

Тя не можела да разбере защо ДБ прави заклинания, че няма да управлява с ГЕРБ.

За седемте месеца управление на ПП няма политически субект, който да не си направи извод що за ценности изповядват. С ДБ имат различия по много важни теми, коментира още Петкова.

Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите

Ще търсим различни възможности за съставяне на кабинет, включително ще предложим кабинет на малцинството, ако не намерим подкрепа в нашите евро-атлантически партньори, допълни Петкова в ефира на "Нова". 

Според нея е притеснително, че от "Продължаваме промяната" са изпаднали буквално в истерия тогава, когато се е дало възможност на хората да избират дали да гласуват с хартиена бюлетина или на машина, както е демократично.

 

Борисов: ГЕРБ ще предложи състав на кабинет


Според нея Законът за публичните финанси дава правомощия на МС да организира Закона за бюджета. "Служебното правителството се въздържа да внесе бюджет, защото няма да може да го изпълни. Водим публични и прозрачни разговори, пред всички. Българските граждани казаха, че нито една партия не може да управлява сама, затова политиците трябва да търсим решение, за да намерим най-добрата формула за управление. Повече от всякога България има нужда от стабилно управление. Предстоят много предизвикателства и трудни моменти", посочи тя.

Относно членството в Шенген Петкова обясни, че това е обща цел, за която всички политици трябва да се борят заедно. По темата с изнасянето на руски петрол тя подчерта, че трябва да се следва европейската политика.