"Бъдещето е във вас. Вие поставяте основите на нова и просперираща България. Моето поколение може да промени много неща, но перспективите са пред вас", заяви главният прокурор Иван Гешев пред студенти и преподаватели от Университета по библиотекознание и информационни технологии. В зала "Тържествена" на УниБИТ той изнесе лекция на тема "Върховенство на закона, правова държава, разделение на властите и демокрация".

"Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на проблемите с участието на българи срещу българи ни пречи. Не защитаваме заедно навън националните ни интереси" - така Иван Гешев отговори на въпрос защо страни от Европейския съюз се противопоставят на присъединяването на България към Шенгенското пространство.

"Демокрацията в България е изключително крехка, лустрото й е тънко, много лесно може да се пропука и то е започнало да се пропуква. За  да не загубим това, което смятаме за дадено, трябва да спазваме правилата и да работим като общност, като екип", обърна се към аудиторията главният прокурор.

Нидерландия ни блокира за Шенген

Той отговори на редица актуални въпроси, отправени от студенти и преподаватели, за проблемите в държавата, отношенията между властите и законодателството.

"Някой отново не чете Конституцията и законите в страната", каза Иван Гешев в отговор на въпрос как ще коментира внесени в 48-ото Народно събрание законопроекти, с които се иска ограничаване правомощията на президента при назначаване на ръководители на служби, отговорни за вътрешния ред и националната сигурност.

"Липсата на уважение и разбиране за институционалност е сериозен проблем.  Концентрирането на твърде много правомощия в един орган или  човек води до антидемократичност, до авторитарно управление, диктатура, тирания, както искате го наречете. Историята е показала, че това приключва с тъжни последици. Не знам дали съзнават, че това руши устоите на демокрацията", каза главният прокурор.

Усилията ни не заслужават пренебрежение

Той подчерта, че проектите за законови промени, насочени към прокуратурата, целят да се овладее съдебната система и така чрез нея да се  упражнява политическа власт.

"Никой не може да ми отговори защо ми искат оставката. Логичният отговор е - защото прокуратурата засегна много интереси. Целта е политическа. В личен план аз бих живял по-добре, ако не съм главен прокурор. Подходът, който се развива, за мен е в стил "Троцки". Принципът е: има човек - има проблем, няма човек - няма проблем. Това не е реформа. Това е тъжно и опасно за България, за нас като общество и за гражданите", коментира Иван Гешев.

Той посочи един от реалните проблеми в държавата - завръщането на различни видове престъпност, смятани доскоро за забравени - смърт по улиците, предизвикана от пияни и дрогирани шофьори, разпространение на наркотици, особено около училищата, организирана престъпност. Даде пример със случай с 14-годишно дете.

"Свалили са му маратонките в центъра на София и се е прибрало по чорапи зимата. Това е нещо, което аз съм виждал в работата си 97-а - 98-а година, тогава сваляха едни много модерни якета на децата", обясни Иван Гешев.

Пред пълната университетска зала главният прокурор изрази надежда за по-добро взаимодействие с МВР, защото проблемите няма да се решат, ако "то работи само и единствено за себе си".

"За съжаление, върховенството на закона и разделението на властите се използват като клишета и за политическа употреба, без реално да се спазват като принципи. Ние (българите) имаме дарба да се разделяме, но това е само едната страна на монетата, наречена разделение на властите, другата е взаимодействието между тях. Конституционният съд казва, че не може между властите да има китайски стени", обясни Иван Гешев и подчерта, че проблемите трябва да се решават, а не да се преекспонират с недемократични цели.