Членът на ВСС Огнян Дамянов препоръча на бившия главен прокурор Иван Гешев да потърси временния си наследник Борислав Сарафов и от него да иска да му бъдат платени 20 заплати за напускането на съдебната система.

По закон, при достигането на определен брой години в системата, напускайки я, всеки магистрат имам право на обезщетение.

Според Дамянов, не е работа на ВСС да се занимава с това. Ако все пак Гешев не получи парите, може да потърси правата си в съда, посочи Дамянов.

В момента, според закона, заплатата на главния прокурор е около 14 000 лева. Магистратите не плащат осигуровки, т.е. получават тези пари без данъци.

Гешев: Нямам съмнение, че зад освобождаване ми стои Борисов

Дамянов смята, че бившият главен прокурор Иван Гешев не е редови магистрат още от 15 юни – датата, на която президентът издаде указ за освобождаването на Гешев.

На 16 Гешев е депозирал искане да бъде възстановен в прокуратурата, а на 19 оттегля това свое искане и заявява, че не желае да бъде преназначаван, каза Дамянов, цитиран от СейфНюз.

Според него ако Гешев не бе оттеглял искането си за преназначаване, сега прокурорската колегия щеше да го възстанови.

Огнян Дамянов посочи, че ако се наложи да се гласува по спор за назначаване на съдия за разследване на главен прокурор, би гласувал това да се случи, а не да се чака произнасяне на КС.

Гешев основа сдружение, влиза в политиката