Държавата подготвя по-големи глоби за нелоялните практики в търговията с хранителните продукти. Това заяви министърът на икономиката Никола Стоянов.

Той посочи, че междуведомственото звено, което отговаря за цените на хранителните продукти, продължава да работи все така активно. Проверките, които се правят в момента в големите вериги и по-малките магазини, са съвместни с НАП.

Следващата седмица ще заработи сайта, в който ще можем да сравняваме цените на хранителните продукти. Установените нарушения вече са над 500, ще се търси промяна на глобите, които се налагат, тъй като те за момента са прекалено ниски на фона на оборота.

„Най-лошите нелоялни практики, които сме установявали, са на етикета да пише намалена цена от 3 лева на 2,50. На касата обаче цената си е 3 лева. Второто е в грамажите. Третото са цяла група, свързани са с промоциите“, посочи министър Стоянов пред БТВ.

Той отбеляза, че максималната стойност на акта в момента е 50 000 лева, но ще се работи за по-големи глоби и като процент от оборота на веригите, а не в абсолютна стойност“, каза още той.