Днес започват консултациите на президента с парламентарните партии, а "Има такъв народ" отправи покани за разговори към всички парламентарни групи - без ГЕРБ. Консултации, но без обсъждане на имена и постове, а съветване за политики. В този формат ще протекат срещите за новия кабинет, които ще бъдат в сградата на Народното събрание.

"Поканите не са свързани със задкулисни игри и предложения за постове. Спазваме този демократичен принцип просто, за да ги изслушаме и те нас. За ГЕРБ това не се отнася, защото те са в основата на този модел, който последните 12 години срина общественото доверие в институциите", обясни Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

Всички поканени групи ще отидат на консултации, като първи ще са от "Демократична България". В събота сутринта на среща ще отидат и от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Пак в събота, но следобяд, ще се проведе и консултацията с депутатите на левицата.

"Ние сме готови за диалог. В тази ситуация разговорите между парламентарните групи са задължителни, за да намерим правилния път и да не оставим страната през следващите месеци с нестабилно управление", каза Корнелия Нинова от БСП.

А преди да се срещат с "Има такъв народ" всички парламентарни групи ще проведат консултации с президента Румен Радев в последния работен ден за седмицата.

Първо от 9 часа ще бъдат консултациите с представители на парламентарната група на "Има такъв народ"; от 10:15 часа - с представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС; от 11:30 часа - с представители на парламентарната група на "БСП за България"; от 13:30 часа - с представители на парламентарната група на "Демократична България"; от 14:45 часа - с представители на парламентарната група на "Движение за права и свободи"; от 16:00 часа - с представители на парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Държавният глава вече обеща, че няма да бави процедурата по връчване на мандат за правителство, още повече, че вече има заявки то да бъде формирано с първия мандат на най-голямата партия в парламента "Има такъв народ".