Министерският съвет ще проведе извънредно заседание днес от 15 ч., съобщиха от правителствената информационна служба.

В предварителния дневен ред има само две точки. 

Първата е проект на решение за одобряване на кандидатурите от името на България за член на Европейската комисия. Документът се внася от министър-председателя акад. Николай Денков.

Депутатите от ПП отказват да влязат в пленарна зала

България официално има две кандидатури за еврокомисар на мястото на Мария Габриел. Даниел Лорер бе предложен от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", а коалицията ГЕРБ-СДС предложи Илиана Иванова, която е член на Европейската сметна палата. Във вторник вицепремиерът Мария Габриел заяви пред български медии в Брюксел след среща с ръководството на Европейската комисия, че кандидатът трябва да може "да влезе с летящ старт" и да познава европейските институции.

Трифонов: Това е все едно да плашиш комшиите, че няма да се прибереш у вас

Втората точка в дневния ред на извънредното правителството заседание е проект на разпореждане за изменение и допълнение на разпореждане №2 на Министерския съвет от 2023 г. за установяване и внасяне в полза на държавата на отчисления от печалбата от държавни предприятия и търговски дружества с държавно участие в капитала. Вносител е министърът на финансите Асен Василев.

Борисов: Нали никой не се съмнява, че ротация няма да има