Министър-председателят в оставка акад. Николай Денков прави извънредно обръщение. Той заяви, че обещанията трябва да се спазват.

"Обръщам се към ГЕРБ-СДС, вместо да хвърля държавата в хаос, нека да спазят дадената дума и да гласуваме правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел", заяви той.

"Аз спазих обещанието си и подадох оставка на 6 март. Преговорите показаха, че нямаме съгласие за смяна на министри. Съгласно договорката ни трябва само от и Мария Габриел да сменим позициите си. Обръщам се към ръководството на ГЕРБ и им напомням към даденото преди девет месеца обещание. Да спазят дадената дума, да подпишат споразумението и да гласуваме правителство с премиер Мария Габриел и без смяна на министри."

"Успоредно с това, в хода на преговорите изработихме споразумение за реформите в съдебната система, регулаторите и службите. То беше публикувано, и ние сме готови да го подпишем. Обръщам се към ГЕРБ-СДС и напомням за даденото преди 9 месеца обещание. Вместо да хвърлят държавата в хаос, нека спазят дадената дума - да подпишем споразумението, и да гласуваме правителство с министър-председател и външен Мария Габриел без да променяме състава на МС. Колеги от ГЕРБ-СДС, Ваше е решението. Ще се отметнете ли от даденото преди 9 месеца обещание, ще се откажете ли от споразумението за реформи, ще хвърлите ли държавата в пореден цикъл от избори", попита премиерът в оставка. Единственото, което се очаква от Вас днес, е да спазите думата си и да изпълните своя дълг към хората и България", завърши Денков.

Припомняме, че по-рано в неделя на извънреден брифинг Мария Габриел обяви, че в понеделник ще оттегли кандидатурата си за министър-председател от ГЕРБ.

"Ще има важен дебат за важните неща и ще се отиде на преговори след избори с уважение към другия и ясен ангажимент за начина, по който да се случват нещата", каза Габриел.

"Имаше разговори и през последните три дни, ГЕРБ направи жест и отстъпи", посочи Мария Габриел. "Ние казваме "не" на постоянните нови условия", допълни Габриел.

Габриел подчерта, че ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат.

Мария Габриел: Ще оттегля кандидатурата си за кандидат за министър-председател