Имахме декларация, с която започна съвместната работа преди 9 месеца. В нея имаше ясни приоритети за съдебната реформа и регулаторите. Не сме спрели да настояваме за конкретизация на ангажиментите. Публикувахме преговорната си политика чрез меморандум. Не разбирам защо подписването на споразумение се поставя под съмнение. Има технологично време и има време да бъде подписано. Това заяви съпредеседателят на ПП-ДБ Христо Иванов. И допълни, че случващото се в момента му се струва излишно.

"Изготвихме нов документ заедно, като гледахме от документа на ГЕРБ и нашия меморандум. Готови сме да публикуваме споразумението. Никога не е имало политическа криза, като през последните две години", допълни той.

"Ротацията беше договорена при определени условия. Съгласихме се предложенията на ГЕРБ, които са полезни за България. За да няма спекулации още преди седмица казах, че нямам претенции да бъда министър на външните работи. Тя се съгласи да работим с други механизми", посочи премиерът в оставка акад. Николай Денков.

На свой ред Асен Василев посочи, че спор по състава на МС няма. "Оказа се, че подписването на споразумението се отлага. Това е основната причина да има криза в преговорния процес. Може да се приложат корекции в документа. Напълно е възможно това да се окаже фалшива криза, но е възможно и да е реална. Всичко ще остане на хартия, ако в регулаторите не се изберат независими хора", подчерта той.

От своя страна ген. Атанас Атанасов призова лидера на ГЕРБ да се намеси. "Предлагам на Габриел да не бърза да връща празна папка утре и сутринта да намерим време да преодолеем различията. Не мога да разбера причините да забуксуват преговорите", отбеляза той.

Изявлението е в отговор на ГЕРБ-СДС, които обвиниха ПП-ДБ, че "не искат да поделят властта", затова им дадоха срок да размислят до понеделник в 12 ч., когато трябва да бъде връчен първият мандат. Освен това като причина за неуспешните преговори добавиха и нежеланието на партията на Петков, Василев, Атанасов и Иванов да дадат равнопоставеност между двете коалиции.

Президентът Румен Радев ще даде първия мандат на ГЕРБ-СДС в понеделник. В петък председателят на партията Бойко Борисов беше категоричен, че или мандатът ще бъде върнат изпълнен веднага, или отиваме на предсрочни избори.

Очаквайте подробности!