Кабинетът с предложение за повече от 15 мерки срещу насилието и агресията. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет, който даде премиерът Николай Денков, заедно с други министри.

Николай Денков заяви, че трябва да се направи всичко възможно, за да намали рискът от насилие.

"Избухна вълна от изключително тежки случаи на насилие. Изглежда като епидемия от нова информация, която виждаме. Това е било скрита епидемия през последните години", съобщи премиерът.

Четири министерства - на правосъдието, на вътрешните работи, на труда и социалната политика и на образованието и науката ще се борят срещу агресията и насилието.

"Набелязахме повече от 15 мерки, които изискват координация между съответните институции", каза Денков.

Образователният министър Галин Цоков обясни, че МОН стартира национална програма за подкрепа на личностното развитие. Амбицията на ведомството е тя да обхване не само училищата, но и детските градини.

"В рамките на образователните институции се проявява агресия и насилие, както по отношение на децата, така и по отношение на учителите", това каза министърът на образованието проф. Галин Цоков.

На областно нивоще бъдат формирани екипи за медиация при конфликти, които ще помагат особено на деца, в чиито семейства има или е имало насилие. Членове на въпросните екипи ще бъдат и юристи и психолози, които заедно с родителите и други заинтересовани лица ще търсят решения на конфликтни ситуации.

"Трябва да се осигури възможност за психологическа помощ за всяко дете", категоричен бе министър Цоков. Според него са нужни мерки и в посока развитието на емоционалната интелигентност на децата. Една от стъпките в тази посока е заснемането на филми, които показват как да се борим с насилието. Две такива ленти - с участието на студенти от НАТФИЗ, вече са готови. Предстои да се заснемат и филми, свързани с реални преживявания на децата и учениците.

МТСП предлага развитие на мрежа от специализирани услуги за възрастни и деца, които са жертва на насилие.

„Необходимо е да има минимум по една такава услуга във всяка област на страната. Създаването им трябва да бъде включено в Националната карта на националните услуги, която се изготвя в момента и ще бъде готова до края на 2023 година. Към момента услугите за подкрепа на жертви на насилие не са достатъчни и не са равномерно разпределени на територията на страната”, посочи заместник-министърът на труда и социалната политика Мая Василева.

По думите ѝ трябва да се подготви и Национална програма за превенция на насилието, в която да са заложени мерки за експертна подкрепа от психолози на служители на МВР при осъществяване на първи контакт с жертви на насилие с цел предотвратяване на кризата в нейния първоначален етап. Предвидено е и повишаване на експертизата на специалистите от Дирекцията за социално подпомагане, МВР и социалните услуги – чрез допълнителни обучения с цел оказване на адекватна подкрепа на пострадалите от насилие.

„Предлагаме да се създават шест експертни и високоспециализирани екипа в шестте икономически региона на страната, които да работят в координация, за да може по-бързо да се осъществяват мерките и да се повиши тяхната ефективност”, допълни тя.

Заместник-министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова бе категорична, че МВР от 15 години е ангажирано активно с темата за домашното насилие и превенцията му.

„В частност ГДНП е водещата структура в министерството. Важно е да отбележа, че поне от 10 години във всички областни дирекции функционират регионални координатори за защита и превенция от домашно насилие. Те имат контролно-методически функции, осъществяват контакт с НПО-та, социални служби, психолози и съдействат за оказването на правна помощ”, посочи тя.

По думите ѝ полицията е полагала големи усилия да се насърчават лицата, преживели домашно насилие, и с цел превенция – да докладват на компетентните органи за случилото се.

Очаквайте подробности!