На днешното си заседание Министерският съвет отмени решение на правителството от 2018 г., свързано с бъдеща ядрена централа „Белене“, съобщиха от правителствената пресслужба.

На 29 юни 2018 г. Министерският съвет приема въпросното решение, с което на свой ред се отменя предишно правителствено решение от 2012 г., което пък отменя решение от 2005 г., за определяне на енергиен обект „Ядрена централа на площадка „Белене“ като обект с национално значение и за изграждане на ядрена централа на площадка „Белене“ и за провеждане на преговори с потенциални инвеститори и производители на необходимото оборудване.

Правителството реши за вдигането на минималната заплата

С днешното решение на правителството се възлага на министъра на енергетиката да предприеме действия за прекратяване на обявената от НЕК процедура за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ „Белене“ и за уведомяване на предпочетените кандидати за подаване на обвързващи оферти, с които е подписан договор за конфиденциалност.

В края на август кабинетът прие решение, според което „Националната електрическа компания“ (НЕК) може да продължи да извършва преконсервация на доставеното оборудване за блокове 1 и 2 на АЕЦ „Белене“ под техническото ръководство на производителя „Атомстройекспорт“, информира БТА.

Реакторите на АЕЦ "Белене" не трябва да бъдат продавани на Украйна

На среща между премиера Николай Денков и президента на Украйна Володимир Зеленски, в Атина на 21 август, украинската страна потвърди интереса си за закупуване на двата български реактора от неосъществената АЕЦ „Белене“ и оборудването към тях.