След ударните промени в Закона за съдебната власт, които бяха приети на първо четене в парламента, сега основният въпрос е как ще се гласува по вече започналата процедура за отстраняване на главния прокурор. Промените предвиждат тримата големи в съдебната система да се отстраняват от Висшия съдебен съвет с обикновено мнозинство от 13 гласа, вместо сегашните 17.

За възможен сценарий главният прокурор да бъде отстранен с 13, а не със 17 гласа се заговори в кулоарите на Висшия съдебен съвет след ударните промени в съдебния закон в петък. В момента там тече процедурата по отстраняването на Иван Гешев, инициирана от шестима членове на Прокурорската колегия.

Гешев иска прокурорите, които са против него, да си направят отвод

„Не би трябвало тази промяна по отношение на мнозинството, което законът изисква за неговото освобождаване, да има действие. Ако законодателят обаче прецени, той може и би трябвало за яснота изрично да предвиди обратно действие на новите разпоредби. При това положение вече мнозинство от 13 човека вече ще бъде достатъчно за неговото предсрочно освобождаване”, посочи членът на ВСС Олга Керелска.

Инспекторатът към ВСС се самосезира след изявленията на Гешев и Сарафов

От ГЕРБ обясниха защо се бърза с промените, свързани с главния прокурор. „Това е един от нашите основните ангажименти, свързани с ПВУ, така че ние ще изпълним в максимални кратки срокове тези свои ангажименти”, разясни депутатът от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова пред Нова.

След сигнала на заместник главния прокурор Борислав Сарафов срещу обвинител номер 1, в който се твърди, че Гешев е записал разговор с член на ВСС, пред кадровиците стои въпросът ще търсят ли отговорност от главния прокурор.

Приеха механизма за разледване на главния прокурор

„Има сериозно основание за евентуална втора процедура за предложение за отстраняване. Би трябвало да се изясни коя е процедурата, по която бихме могли да се движим, евентуално след това бихме могли да правим изявления дали бихме се включили като предложители, или не”, посочи още Керелска.

Излизане от кризата в съдебната власт според проф. Даниел Вълчев е възможно с конституционни решения. „Моето мнение е, че при избор на един от тримата големи, независимо какво има преди това, в крайна сметка президентът би трябвало да може да налага вето. А не сега той веднъж ще откаже, но втори път ще преодолее”, посочи деканът на Юридическия факултет при СУ.