Изборният ден в Пловдив започна. В града под тепетата отвориха врати всички 488 секции. Членовете на секционните комисии са снабдени с всички предпазни средства – маски, ръкавици и дезинфектанти.

301 515 души в града под тепетата имат право на глас днес. Само в 5 от секциите няма да има машинно гласуване, тъй като избирателите в тях са под 300 на брой.

Общо 6 мобилни секции ще обикалят домовете на карантинираните в Пловдив. Те са 5 604, но едва 157 от тях са заявили желанието си да гласуват.

Във Варна изборният ден започна спокойно. Всички секции са открити – 404 000 са избирателите в 668 редовни секции. Отворени са и 12 мобилни секции. 500 карантинирани са изявили желание да подадат своя вот. 7 са секциите в медицинските пунктове, открити са и още 12 отделни секции за хора в неравностойно положение.

„Общо 709 секции са открити на територията на област Варна. Всички са отворили навреме. Държавата обезпечи с предпазни средства всички секции. Всичко е направено, за да няма заразяване. Ще се направи график и за предаването на изборните материали”, обясни областният управител на Варна Стоян Пасев.

В крайморския град в деня за размисъл има няколко сигнала за предизборна агитация, които се проверяват.

Изборният ден в Бургас започна нормално във всички 738 избирателни секции на територията на областта. 365 000 души имат право на глас. В една от секциите гласуването започна с две минути по-късно. Проблем с тока е била причината, заяви един от членовете на избирателната комисия.

В цялата област има 16 подвижни избирателни урни за карантинирани граждани.

Започна изборният ден и във Враца. Още на входа на сградите, в които са разположени избирателните секции, хората са посрещани с дезинфектант. Ще бъде измервана и температурата на гласоподавателите. Те ще изчакват на дистанция от метър и половина.

299 са секциите във Враца. В 234 от тях ще има и машини за гласуване. Тази година тъмните стаички са с гръб към стената, за да не се налага на избирателите да докосват предпазни паравани, съобщи Нова.

Общо 493 са изборните секции в 25 избирателен район в София, който обхваща административните райони Банкя, Връбница, Илинден, Красна поляна, Люлин, Надежда, Нови Искър и Овча Купел. Изборният ден също е започнал без нарушения, всички секции са отворени за гласуване. Избирателите са 357 239 души. Подвижните избирателни секции за карантинирани са общо 14.

В Русе възникна проблем с намирането на членове на подвижните секционни комисии. По план те трябваше да бъдат по петима, но в крайна сметка останаха по трима.

Три от мобилните секции ще посещават карантинираните граждани по домовете им, а други 7 са разположени в отделения в болници, където се лекуват пациенти с коронавирус.

„Всеки човек има право на глас, дори и пациент. Това ме мотивира. Имаме право да го дописваме в списъка и новоприети пациенти, само ако те са от Община Русе”, обясни Недялка Неделчева – председател на 221 СИК в Русе.

Малко над 313 000 са имащите право на глас в в Благоевград. 571 са секционните избирателни комисии в 14-те общини.

Изборният ден започна точно в 7.00 ч., като преди това беше измерена температурата на всички членове на комисии. 

В няколко общини имаше проблеми с доставката на машини за гласуване, но в крайна сметка те пристигнаха в секциите в събота. В последния момент се извършваха и смени на членове в секционните комисии. 

421 кандидати за депутати се борят за гласовете на над 200 000 жители на община Велико Търново.

600 души са имащите право на глас в изборна секция 1 в 4 МИР. Още преди началото на изборния ден пред нея вече чакаха желаещи да упражнят правото си на глас. След проведен инструктаж членовете на комисията пуснаха и машината за електронно гласуване. 

Във Велико Търново има рекорден брой членове на избирателни комисии, които са подменени. Причината – страх от заразяване с коронавирус.

Очаква се в града да пристигнат и европейски наблюдатели за вота.

269 000 са хората с право на глас, включени в избирателните списъци тази година в област Кърджали. Те са с 80% повече спрямо предишния вот, тъй като изискването за уседналост този път не важи. Всички, които не живеят на територията на областта, но са с постоянен адрес, имат право на глас.

Изборен туризъм тази година почти не се наблюдава, но все пак има автобуси, които пристигат пълни от Турция. Част от хората са получили безплатни билети и PCR тестове.

Гласуването във Видин започна нормално. Градът е от най-малко засегнатите от COVID кризата в страната.

Всички 241 секции са отворили на време. В една от тях член и секретар още снощи са предупредели, че не се чувстват добре и няма да могат да участват в изборния процес.

Хората поставени под карантина заради COVID-19 нямат да могат да упражнят правото си на глас, защото не са подадени достатъчен брой заявления.

Общо 87 хиляди души имат право на глас във Видин. Най-възрастният е на близо 100 години.

Нормално започна изборният ден в Шумен. 10 души не са се явили в избирателните секции, но това не е попречило на работата им. Те са били заменени веднага.

Шумен е една от областите с най-много заразени с COVID-19. Близо 250 души са пациентите в болницата в града. Разкрити са три секции, в които желаещите ще могат да упражнят правото си на глас.

Общо 7 са подвижните секции за карантинирани граждани. 74 души са заявили желание да гласуват у дома.