„Кандидатът на „Има такъв народ“ за министър-председател не е участвал досега в политиката, но е разпознаваемо лице“. Това стана ясно от думите на председателя на ПГ на ИТН Филип Станев в ефира на bTV. Той допълни, че съставът на кабинета им е готов и очакват Румен Радев да връчи първия проучвателен мандат.

Станев заяви, че в момента, в който президентът им връчи мандата, те ще обявят кой ще бъде тяхното предложение за премиер. Преди дни държавният глава Румен Радев призова партиите да побързат с преговорите, защото е готов да връчи първия проучвателен мандат.

Той обясни, че е ясно предложението им и отговаря изцяло на това, което искат да направят в политиката: „Човек с качествено образование, с добър морал, с експертиза, с всичко онова, за да бъде различен от премиера Бойко Борисов“. Депутатът посочи, че в преки политически действия техният кандидат досега не е влизал, но е разпознаваемо лице. Съставът на кабинета също е готов.

Станев заяви още, че не търсят подкрепа от ДПС, защото по време на преговорите не са имали допирни точки по важни за тях теми. Той беше категоричен, че ИТН няма да подпише коалиционно споразумение с никоя партия и обясни, че от партията нямат отговор защо от „Демократична България“ са реагирали с декларация в парламента за състава на бъдещия кабинет.

„Какво се промени? Едно говорихме на тези консултации с политическото им ръководство. Защо нашите експерти се срещнаха и разбраха по основните теми? Какви бяха тези декларации и властови претенции? Какви бяха тези претенции за министерски постове? При положение, че г-н Христо Иванов декларира, че няма да има такива претенции“, заяви Станев.

Според зам.-председателя на ПГ на ИТН се е оказало, че предложените от „Демократична България“ трима министри от служебния кабинет не са „ангелоподобния образ“, който им е изграден. Става въпрос за финансовия министър Асен Василев и колегите му с ресори „икономика“ и „образование“ – Кирил Петков и Николай Денков. Вчера в парламента от партията на Слави Трифонов обвиниха Василев в кражба на интелектуална собственост и намекнаха за конфликт на интереси при Петков.

Асен Василев заподозря координирана атака: Имал съм дела, спечелени!

„Те имат проблеми в своето професионално минало. Някои от тях имат проблеми и със закона. Разбрахме го навреме. Странно е защо тези министри са толкова фаворизирани, при положение, че те не са съвсем ОК с това, което са извършвали през годините. Вчера Василев каза пред медиите, че си бил спечелил делата в Ню Йорк. Амa, ние говорим за делата в Лондон и говорим за извънсъдебно споразумение – такова се постига, като кажеш, че си виновен и не желаеш да понесеш реална наказателна отговорност“, заяви депутатът от партията на Слави Трифонов.

Станев обясни, че острата им реакция е била провокирана, защото първоначално от „Демократична България“ са заявили, че не държат за министерски постове, а после са излезли с предложения за конкретни лица.

Той допълни, че не са предлагали на Асен Василев три пъти да се присъедини към техния кабинет, а са водили три разговора – с едно предложение. Относно предложения първи вариант на кабинет Станев заяви: „Ако не бяхме аналитични и не бяхме отчели това като грешка – нямаше да оттеглим предложението“.

Той отрече в действията им да се намесва „дългата ръка на ДПС“, както заявиха Василев и лидерът на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова.

„Дайте да не говорим за дълги, средни и къси ръце, а да гледаме фактите. Тук виждаме дългата ръка на английското правосъдие по отношение на г-н Василев. И затова част от събитията се развиват по този начин. Ние се срещнахме с ДПС открито, пред медиите в парламента. Не търсим подкрепа от тях, нямаме много допирни точки. Самите те, най-вероятно, няма да ни подкрепят“, посочи още той.