Комисията по отбрана не подкрепи ветото на президента Румен Радев, което той наложи върху решението за предоставяне на бронирана транспортна техника на Украйна, съобщи БТА.

Новината идва, след като на 22 ноември парламентът ратифицира споразумението между Украйна и България за безвъзмездно предоставяне на 100 бронетранспортьора (БТР-и) с отпаднала необходимост на Украйна. Няколко дни по-късно Радев наложи вето, като един от доводите му беше, че БТР-ите могат да бъдат използвани в България.

Единствените партии, които подкрепиха ветото на президента, са БСП и "Възраждане". Очаква се ветото да бъде окончателно отхвърлено в пленарната зала в петък, съобщи БНР.

Преди началото на комисията министърът на отбраната Тодор Тагарев коментира, че армията не е проявила интерес към бронираната транспортна техника.

Досега бронетранспортьорите са използвани в България единствено в рамките на т.нар. „Възродителен процес“ (1984-1989), при който етническите турци в България са насилствено преименувани и депортирани.

Споразумението за предоставяне на БТР-ите беше сключено през август 2023 г. при посещение на президента на Украйна Володимир Зеленски в България. До него се стигна след решение на парламента от юли за изпращане на БТР-и на Украйна.

При последвалите гласувания в парламента решението беше подкрепено от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), ГЕРБ, ДПС и ИТН и беше отхвърлено от БСП и "Възраждане".

Законът беше ратифициран окончателно на 22 ноември. Няколко дни след това обаче Радев го върна в Народното събрание за повторно гласуване.

В мотивите си той посочва, че депутатите не са били достатъчно запознати с „конкретните параметри на дарението“ и не са могли да преценят дали БТР-ите наистина са с отпаднала необходимост. Според него те могат да се използват за охрана на границата.

През юни правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ одобри изпращането на военно-техническа помощ на Украйна в изпълнение на решение на предишното Народно събрание от 9 декември 2022 г. Страната беше нападната от Русия на 24 февруари 2021 г.

След началото на войната повечето европейски държави изпратиха военна помощ на Украйна.