На коалиционния съвет миналата седмица премиерът дойде при нас, без да знаем, и каза: "Имаме страхотна идея с Асен - Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ". Г-н Рашков на мен ми стана симпатичен като министър на вътрешните работи по време на служебния парламент. Попитах премиера каква е идеята зад тази рокада. Той каза следното: "Бойко Рашков е прекалено възрастен човек и не е в състояние а извърши реформата в МВР и не му стиска да уволни 7000 души полицаи, затова ще го скрием в КПКОНПИ, защото той така или иначе е следовател по професия и там ще го използваме за някакви други неща".

Това заяви депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов пред БНТ. 

В сряда лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че партията му напуска управлението, защото Петков готвел "национално предателство" по темата Северна Македония, а Асен Василев "похарчил всички пари в държавата". От "Продължаваме промяната" обявиха, че на ИТН им е проблем борбата с корупцията и че искат досегашните схеми да продължат. Премиерът Кирил Петков директно нарече министъра на регионалното развитие и благоустройства Гроздан Караджов "спуснат от незнайни сили" и "брокер на Слави Трифонов".

Брифинг на ПП след извънредното изявление на Трифонов НА ЖИВО

На пресконференция Петков разказа, че са предложили вътрешният министър Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ, като само от "Има такъв народ" са били против. Отказът е дошъл именно от Станислав Балабанов в есемес до началника на кабинета на премиера Лена Бориславова. 

Попитан изпращал ли е съобщение на Бориславова с отговор "не", Балабанов обясни, че това е така, но го е направил след едноседмичен натиск. По думите му отговорът е бил в лично качество, а не от името на "Има такъв народ".

Според него единственото, с което Рашков е станал известен, е арестът на Борисов, за който никой коалиционен партньор не е знаел. 

"Бяхме се разбрали на следващия коалиционен съвет да се разхвърлят председателите на регулаторните органи. С Бойко Рашков начело КПКОНПИ ще изглежда като бухалка", каза депутатът. 

Бориславова: От Трифонов не се чуха истински причини защо се изтеглят министри

Относно изтеглянето на министри, Станислав Балабанов заяви, че най-накрая е настъпил "краят на тази агония".

"В политиката трябва да избираме между лошото и по-малкото лошо. За шест месеца партньорите, с които подписахме това коалиционно споразумение - "Продължаваме промяната", направиха така, че наистина да се превърнат в огромното лошо в този парламент", допълни той. 

По думите му премиерът и министърът на финансите имат стремеж за еднолична власт.

"Те искаха да консолидират цялата власт в ръцете си, превърнаха парламента в гумен печат. Никой не се съобразяваше с нас в пленарна зала. В една такава емоционална среда предполагам, че през следващите ни много кал ще си хвърлим. Ние трябва да залагаме на фактите и на истината. Да, според някои сме лоши, но предпочитаме да говори истината", коментира Балабанов.

Според него актуализацията на бюджета до последно се е предлагала "на тъмно":

"Винаги съм ходил с група експерти от нашата партия, да има хора които да изразят експертното си мнение по казуса и да има хора, които после да може да потвърдят каква е истината за тези коалиционни съвети. Планът за еврото, актуализацията на бюджета, Македония - все неща, които бяха поставяни на тъмно."
След изявлението на Слави Трифонов вчера, "Продължаваме промяната" не обелиха и дума за Македония, подчерта Балабанов. По думите му вдигането на ветото за Северна Македония с условие президентът Макрон и Франция под някаква форма да бъдат гарант за националния интерес "така или иначе щяло да се случи".

Последният коалиционен съвет бил "много странен", защото премиерът е казал следното: "Трябва да направим така, че Макрон да победи". "На въпроса защо, г-н премиер, той отговори, че Франция трябва да се похвали с нещо до края на европредседателството по отношение на дипломацията и това е българският национален интерес, който трябва да бъде продаден по най-бързия начин, за да може ветото да бъде вдигнато", цитира разговора Станислав Балабанов.

Има протоколи от тези коалиционни съвети. Ще стигнем и дотам, ако се наложи, допълни той.

Социолог предвижда разцепление в ИТН

Доцент по конституционно право обясни кога може да има нови избори