Имаме фундаментални различия по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор. Ще върна празен мандат. Това заяви вицепремиерът в оставка Мария Габриел на извънреден брифинг ден преди връчването на първия мандат. 

Тя припомни и какво се случи преди началото на преговорите.

"Спорове за регулатори и съдебна реформа ние нямаме. Искаме ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор. По време на преговорите чух много етикети и предизборни слогани, но не съм си позволила никакъв епитет. Първата политическа партия трябва да бъде равнопоставена, предложихме да бъде ясно кой за какво носи отговорност. От самото начало на преговорите се включихме конструктивно. След първия кръг стана ясно, че имаме общи неща и различия. Ние искаме пълен мандат, ясни приоритети, равнопоставеност в управлението. Днес предложихме да бъде гласуван съставът на сегашното правителство само с ротация на премиера и на вицепремиера", подчерта тя.

"Поставихме рамка, база, механизъм, ясни отговорности - ПП-ДБ отхвърлиха дори предложението ни за гласуване на същия състав на правителство, само с ротация на министър-председателя и външния министър."

"Ще върна празен мандат. Имахме достатъчно време за преговори. Няма вариант за още 7 дни преговори."

"Колегите от ПП-ДБ не са готови да поделят властта. Те искат да притежават, без да споделят. Получавахме упреци за всяко предложение. 8 дни преговаряме и поставихме ясно на масата, че искаме равнопоставеност. ГЕРБ-СДС няма да бъде гумен печат на реформи", разкри Деница Сачева, част от преговарящия екип на ГЕРБ.

Всички реформи, случили се до този момент, са благодарение на ГЕРБ-СДС - и по отношение на енергетиката, на Украйна, Конституцията и КПКОНПИ, каза Сачева

За нас е изключителен компромис да говорим за това, че Асен Василев може да остане в правителството, а в споразумението да пише, че не можем да имаме ярки политически лица в кабинета. Да се разберем, Асен Василев е или не е ярко политическо лице? Ако до 12.00 часа ППДБ имат желание да споделят властта, а не да я държат само за себе си и своите партийни функционери, ако не - връщаме мандата и да си търсят други партньори, допълни Сачева. 

От страна на преговарящите с нас имаше пълна недобросъвестност. Те внесоха моите правила за внасянето на регулаторите, с техните подписи, без да ги обсъдим. По отношение на процедурите за избор нямаме никакви разногласия, коментира Рая Назарян.