Министърът на отбраната Тодор Тагарев е в Брюксел за участие в редовната среща на министрите на отбраната на страните - членки на НАТО.

Израелският военен министър е говорил малко пред колегите си, но им е показал ужасяващи видеа и фотографии от конфликта в Израел, посочи Тагарев.

"Това е ужасяващ терористичен акт, непредизвикан с нищо, който няма как да не настрои световната общност срещу Хамас. Избити деца, отрязани глави, просто ужас. Избягвам да гледам такива видеа, но сега ги видяхме всички".

Не е коментиран пропорционален отговор на НАТО срещу терористите.

"Признаваме, че Израел е обект на непредизвикана атака, всички я осъдиха. въпросът е как те ще реагират, но е желателно да се спазват някакви норми при търсенето на отговора".

Израел удари основни летища в Сирия

Министърът потвърди, че България ще даде на Украйна неизправни ракети С-300.

"Някои техни параметри са извън допустимите за безопасното им използване, но се предполага, че украинците самостоятелно или с помощта на партньори ще възстановят способността им и ще ги използват за защита на цивилното население".

Ще предадем ракетите в цялост, уточни Тагарев, цитиран от БНТ. Предаването на 100-те обещани бронетранспортьора ще се случи след подписването на съвместен меморандум между България и Украйна. Документът се е забавил заради смяната на военното ръководство в Киев, каза Тодор Тагарев.

"Да, не са нови, но не са и много използвани, те са с оригиналното им въоръжение, с комплекти от запасни части така че могат да свършат много добра работа на Украйна - ако не на въоръжените сили, то поне на силите за териториална отбрана".

Тема на двудневния форум, който започна вчера, са ключовите решения, свързани с възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, взети на срещата на върха във Вилнюс, Литва, през юли 2023 г., както и подготовката на предстоящата среща на върха през 2024 г. във Вашингтон, САЩ.