Българската държава самостоятелно не участва като производител или търговец на горива и не трябва да се меси пряко на свободния пазар. Това каза Искрен Митев от ПГ "Продължаваме промяната", председател на постоянно действащата Подкомисия за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите, при представянето на едно от заключенията от днешното й заседание, на което бе обсъдена продължаващата тенденция за покачване цените на горивата.

"Единият лев разлика, който остава между производствената и продажната цена на петрола, остава при търговеца на гориво, който в случая е швейцарска компания", посочи Митев другото заключение на комисията.

То бе по повод твърденията на депутата от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Делян Добрев, с които той обвини правителството, че бензинът се продава в България с един лев надценка за литър, която, по думите му, отивала в неясно чии джобове, припомня novini.bg.

Митев обобщи, че с днешното заседание на комисията е било показано на българските граждани, че институциите "правят всичко, което е спрямо правото, както и че в момента на пазара на горива няма монополи и няма картелни споразумения.

"Ако сега се намесим върху свободния пазар на горива, какво следва? Ще почнем да преследваме хората, които продават зеленчуци, които продават хляб, които продават олио", изтъкна председателят на комисията и заяви, че така би била застрашена свободата на бизнеса да определя спрямо пазарните механизми цените на стоките, които продава.

Делян Добрев: Някой прибира по 10 млн. на ден от цените на горивата