Позицията на президента Румен Радев за случващото се във Венецуела предизвика нов скандал между политолози. В ефира на Би Ти Ви Мария Пиргова и Георги Киряков влязоха в остър спор заради призива на държавния глава страната ни да не подкрепя самопровъзгласилия се за президент Хуан Гуайдо.

"Ние имаме институции, които показват, че сме заедно с Европейския съюз, но и имаме президентска институция с позиция от геополитическа гледна точка, защото ние сме между Русия и Турция. Позициите могат да се разделят премерено и договорено" коментира Пиргова.

"Кой казва, че президентът подкрепя недемократични практики? Кой ги определя така? Международното право не признава по този начин да се нарушава суверенитета на една държава", обясни тя.

"Евроатлантическите ценности не са просто САЩ и НАТО. Кои сме ние, че да заставаме зад самопровъзгласил се президент", попита политоложката.

"Мадуро е притиснат до стената. При такава социална подкрепа, там е възможна кървава развръзка, която ние не можем да подкрепим. Президентът призовава към придържане. Не лошо да имаме различни позиции", заключи Мария Пиргова.

Тя неколкократно беше контрирана от събеседника си Георги Киряков. "Когато говорим за политическа битка между премиера и президента, трябва да си дадем сметка за поведението на държавния глава през последните месеци. Той казваше, че у нас демокрацията е в опасност и изведнъж подкрепя нещо във Венецуела, което няма нищо общо с демокрацията", обясни той.

"Президентът трябва да си отговори на въпросите дали е за защита на демократичните устои или е в защита на недемократични ценности", коментира политологът.

"Президентът трябва да е последователен в критиките за демокрацията", заключи Киряков.