“Според нас ГЕРБ няма да успеят да направят кабинет. Няма декларирана подкрепа от политическите партии, така че да гарантират мнозинство. Нашата позиция също остава непроменена и ние няма да подкрепим мандата на ГЕРБ”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Изказването ѝ идва часове преди да бъде връчен първия мандат от президента Румен Радев на първата политическа сила.  

Тя подчерта, че няма значение кой ще е кандидатът на ГЕРБ. 

ГЕРБ казаха какво правителство искат

Нинова добави, че не Борисов е човекът, който ще поведе България през кризите. "Това самохвалство на него му е привично, но не изглежда най-доброто решение. 12 години управляваше, видяхме възможностите, видяхме резултатите от това управление. Реставрация на същите хора и същото управление не изглежда добре", каза тя в ефира на bTV.

Лидерът на БСП бе категоричен, че партията се подготвя, ако третият мандат отиде при социалистите.  

Според нея е лошо "Продължаваме промяната" да се откажат да създадат правителство. "Имаше нужда от стабилност, от правителство и от работещ парламент. Не бихме се опитали обаче да ги съветваме или да им се месим, защото това е решение на тяхната партия", допълни Нинова.

"Не виждаме никаква логическа връзка между това, че са приети промени в Изборния кодекс и възможността за съставяне на кабинет с втория мандат. Нека ПП да излязат и да обяснят какво има общо едното с другото. Смятам, че си струваха промените в Изборния кодекс, защото така даваме право на хората да избират как да гласуват с хартия или на машина", уточни лидерът на социалистите.