Правителството ревизира решението на служебния кабинет за спешната помощ по въздух. Кабинетът спря закриването на дружеството „България Хели Мед Сървиз“, което трябва да осигури спешната медицинска помощ по въздуха.

Дейността на дружеството беше прекратена от правителството на Гълъб Донев. Според Министъра на транспорта с новите промени ще се делегира конкретна отговорност за мисиите на спешната помощ по въздух. Вече има определени 6 бази за медицински хеликоптери в няколко града, а до момента страната ни е обучила около 90 лекари и медицински специалисти.

Ясно е кога пристигат първите две въздушни линейки у нас

„Проектът по спешна медицинска помощ по въздух се финансира изцяло по Плана за възстановяване и устойчивост, където ясно и категорично са заложени параметри, свързани с европейски регулации, които стриктно трябва да бъдат спазени, информира "Нова". Не бива, заобикаляйки българските закони и правила отново да търсим начин как да вменим тази дейност като второстепенна на някой.
Създавайки отново "България Хели Мед Сървиз“ се делегират изцяло правата по функциониране на спешната медицинска помощ по въздух, ясно и категорично, което всъщност улеснява модела на финансиране и издържане на цялата система в България”, заяви Георги Гвоздейков , министър на транспорта.