„За месеците март и април от фискалния резерв са ползвани около 1,5 млрд. лева през март и около 2,8 млрд. лева през април. Фискалният резерв има един чувствителен компонент – Сребърният фонд, който е гаранцията за пенсионната система на Р България. Тук са и средствата по Европейските фондове – ние имаме юридически и икономически задължения към ЕС. Затова ще поставим въпроса и в парламента, и в бюджетна и икономическа комисия”. Това обяви депутатът от БСП Румен Гечев на брифинг в парламента.

По думите на Гечев от партията му имат подозрение, че парите не са ползвани по предназначение. Той припомни, че едно предишно правителство (ГЕРБ-1) използва резерва на Здравната каса, което се отрази негативно на здравната реформа, предаде Нова.

Проф. Ваня Иванова призова да не се пипа Сребърният фонд

Поискахме от БНБ и Министърът на финансите да ни бъде предоставена информация за състоянието на фискалния резерв на Р България, тъй като той се управлява от правителството и се намира по сметка на БНБ. Това е банка на правителството, която следва да проверява законно ли се управляват тези средства.

От МФ съобщиха, че парите по Сребърния фонд са налични в пълен размер.