Партията на Валери Симеонов НФСБ излезе с призив-обръщение към Българската православна църква. В него те призовават Светия синод и църкавата да канонизират Васил Левски за светец. 

Ето и цялото обръщание:

ПРИЗИВ - ОБРЪЩЕНИЕ                         

на Националния изпълнителен комитет

на ПП „Национален фронт за спасeние на България“

до Светия Синод на Българската Православна Църква

Уважаеми архиереи на БПЦ, Напомняме ви, че преди година се обърнахме към Вас с молбата да бъде спешно разгледан въпросът с  канонизацията като светец на йеродякон Игнатий,  познат със светското си име Васил Иванов Кунчев и тачен в паметта на народа ни като Апостола на  свободата Васил Левски, като изложихме мотиви, свързани с живота и дейността му в защита на православните християни и мъченическата му смърт.

Тази  наша молба срещна голяма обществена подкрепа сред боголюбивия български народ, включително и сред мнозина свещенослужители, но по необясними за нас причини въпросът и до ден днешен не е разглеждан от Светия синод на БПЦ. Без ответ остана и  молбата ни месец по-късно за среща с архиереи от Светия синод и лично с Негово Светейшество патриарх Неофит Български, на която да представим допълнителни  аргументи за начеване на процедурата по канонизация на Васил Левски, който жертва живота си, за да можем днес в България да изповядваме своята Православна Вяра свободно, без гонения и притеснения.

В своята история Светата ни Православна църква неведнъж е откликвала на молбите и духовните потребности на миряните, дълги векове е съумявала да съхрани не само Вярата, но и българския дух на народа ни. Храбри свещенослужители рискуваха не само сана си, но и свободата и дори живота си, за да поведат борбата за независимостта на БПЦ, на която се радваме днес. И благодарение на която вие, уважаеми архиереи, имате високата отговорност да водите БПЦ.

Ето защо не само вярваме и се надяваме, но и имаме право да настояваме да бъде разгледано предложението за процедура по канонизацията на Васил Иванов Кунчев и отново повтаряме готовността и желанието си за среща с Негово Светейшество Българския патриарх.

Подписали:

Валери Симеонов

Данчо Хаджиев

Валентин Касабов

Борис Ячев