Прокуратурата и НСО прикриват пътните инциденти с Румен Радев и семейството му, които взривиха обществото в последния месец, съобщава ПИК. И двете институции не отговарят на питанията на медията по Закона за достъп до обществена информация, зададени по надлежния ред още преди повече от 2 седмици. 

По закон срокът за изпращане на отговорите е 14 дни и дори прокуратурата и НСО да искат удължаването му, медията ни трябва да бъде уведомена официално.

До днес обаче това не е сторено, а последната възможност за това изтече в петък. Каква е причина институциите да прикриват информацията около инцидентите, ще стане ясно в съда, защото нормативните уредби предвиждат възможност медията ни да заведе дело за липсата на достъп.

Припомняме, че ПИК попита прокуратурата за важни подробности около катастрофата с бащата на президента Георги Радев в Харманли преди месеци, както и за мелето с ескорта му на бул. „България", при което бе ударена столичанка. Въпросите към НСО също бяха за този инцидент.

Ето какви въпроси бяха отправени към институцията, оглавявана от главния прокурор Сотир Цацаров:

 1. Провежда ли прокуратурата разследване по случая?

2. Правомерно ли е извършена проверка от органите на КАТ и какви действия са предприети спрямо виновните лица?

3. Правомерно ли са ползвали сигналните светлини служителите на НСО и защо не са оказали помощ на пострадало в инцидента лице?

4. Има ли данни за оказван натиск за потулване на случая от страна на държавния глава на Р България Румен Радев?