Правителството ще приеме плановете за справедлив преход в енергетиката и в събота ще ги изпрати на Европейската комисия. Това заяви премиерът Николай Денков часове преди извънредното заседание на Министерския съвет по казуса.

По думите му „това, което не разбират хората, е, че с изпращането на документите, започваме преговорите с ЕК, които трябва да завършат до края на годината”. „Никой не може да рискува 4.4 млрд. лв.”, категоричен беше премиерът.

Според Денков ситуацията се експлоатира политически заради предстоящия местен вот. Той призова протестиращите да изслушат властта, за да няма напрежение. „Крайният текст на споразумението е въпрос на преговори. Ние сме подготвили вариант, изпратили сме им го. Те казаха, че им трябват повече време и конкретика”, посочи министър-председателят, цитиран от Нова.

Той коментира и фирмите, които станаха повод за раздор във властта. „Това са фирми, които са готови да инвестират в засегнатите региони, а не избрани фирми”, подчерта Денков. По думите му текстовете са прецизирани, за да няма повод за притеснения. Премиерът увери, че правителството се опитва да направи най-доброто за сектора и призова да се седне на масата за преговори.