Правната комисия отхвърли предложението за референдум за запазване на лева.

Това стана след близо 4-часово заседание на комисията, на което се обсъди инициативата за такова допитване на "Възраждане". Конкретно въпросът беше дали да се запази левът като единствена национална валута в България до 2043 г. На практика подобно решение цели да блокира въвеждането на еврото в България през следващите 20 години.

Предложението беше подкрепено от националистите, както и от БСП и ИТН; членовете на комисията от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС го отхвърлиха или се въздържаха, и тъй като бяха по-многобройни, надделяха. Сега остава по въпроса да се произнесе пленарната зала. Това ще стане в петък, както беше записано в седмичната програма на парламента, предава "Евронюз".

Ще можем ли да се разплащаме и в лев, и в евро

Божанков заяви, че "това е референдум на страха, плашат ни хората, които ни плашеха с ваксини. Това е референдум срещу Европа". Той беше прекъсван на няколко пъти от депутати на "Възраждане", които седяха зад него с подвиквания "дръж се мъжки, ще ти се стъжни". Божанков извади телефона си да снима колегите си, когато реагира Константина Петрова, удряйки телефона му. После тя се оплака, че той я е ударил през ръцете. Пред депутатите тя обяви, че той ѝ снима краката. "Никога не съм снимал колега от "Възраждане", тя стана и се опита да ми вземе телефона - срамно е", отговори той.