Президентът Румен Радев ще проведе на 5 май консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия. Покани за това бяха изпратени до парламентарните групи в 45-ото Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Публичното изслушване на предложенията, направени от парламентарно представените партии и коалиции, ще започне от 14.00 часа на “Дондуков” 2 и ще се излъчва в реално време на интернет-страницата на президентската институция.

В последните дни президентът Радев бе критикуван от правителството в оставка, че той ще получи права над ЦИК, която трябва да проведе през есента предстоящите президентски избори.

"И преди, и сега, президентът не избира, а назначава с указ членовете на ЦИК, посочени от Народното събрание. Като президент не мога да избера когото и да било за член на ЦИК. Това е отговорност на парламентарните групи, които номинират и председателя, и заместниците и секретаря на ЦИК. Разликата е в обществените консултации. По новия закон те ще се провеждат не в Народното събрание, а в президентската институция. Така беше по закон и до 2014 г. Няма никаква драма, а просто евтини спекулации“, коментира на 1 май Румен Радев.

Пак на 5 май БСП ще върне връчения ѝ мандат за съставяне на правителство, обявиха преди дни от партията.

И Корнелия като Слави – взима и връща мандат. Нови избори, кога ще са те?