Президентът Румен Радев няма да одобри исканите смени в служебното правителство от премиера Димитър Главчев, се разбра от негово изказване днес пред журналисти. Той допълни, че в петък кани служебния министър-председател на среща, за да обсъдят евентуални смени в състава.

Държавният глава посочи, че иска да чуе реалните мотиви за поисканите смени на министри, защото в искането до него били посочени тези, съобщени на медиите.

"Няма да се бъркам в решенията на министър-председателя за състава на служебния кабинет, но ще настоявам и той да си спази обещанието, че ще предложи кабинет, равно отдалечен от всички партии", подчерта Радев.

Президентът се възмути, че Главчев "изпълнява щенията на своя партиен началник", като така нанася щети на институцията служебно правителство и подкопава цялостното доверие върху изборния процес.

Радев подчерта, че няма да одобри Даниел Митов за министър на външните работи, като подчерта, че не би назначил за министър заместник-председател на партия, какъвто се явява Митов в ГЕРБ.

"Има множество дипломати с качества да са министри, така че винаги може да се намери достоен кандидат", смята държавният глава.

Радев подчерта, че когато той е назначавал служебни кабинети, партиите не са можели да си помислят за подобно вмешателство като това на Борисов. Както е известно, няколко часа след искане на лидера на ГЕРБ за смяна на министъра на външните работи Стефан Димитров предложението за това дойде от служебния премиер.

"За МВнР стана ясно, но кой поръча смяната и на земеделския министър", попита още Румен Радев. Според него не е нормално през ден да се сменят министри.

"Двама министри се освобождават само седмица след клетвата на служебния кабинет. Това е поредно доказателство за провала на конституционната реформа. В стремежа си да наложат монопол върху властта, партиите, които гласуваха промените в Конституцията, обезсмислиха института на служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства", обобщи държавният глава.

Пеевски: Не можем без външен министър, Радев веднага да подпише указа