Не искам кабинет на всяка цена. Президентът не е и не може да бъде архитект на една управляваща коалиция. Това не е в правомощията ми по конституция. Но настоявам този път, преди да говорим за следващи предсрочни избори, да изчерпим всички възможности на диалога.

Това заяви президентът Румен Радев пред предсталителите на "Демократична България" с които продължават политическите консултации преди връчването на мандат за съставяне на правителство. На "Дондуков" 2 са Христо Иванов, Атанас Атанасов и Борислав Сандов.

Предизвикателствата пред страната ни изправят Народното събрание пред отговорната мисия да състави по най-бързия начин ефективно правителство, което да се ползва с широка парламентарна и обществена подкрепа, каза Радев. И изброи приоритетите, които трябва да са на първо място за страната ни в този момент. ЕК изрично посочва като условие съдебната реформа и отговорността на главния прокурор, обясни той. Това е не просто раздаване на пари, а инструмент за реформи, които да водят към модернизация на страната. Тези проблеми и реформи не могат да бъдат решени от служебното правителство.

Ако не успеем да отговорим на изискванията, няма да можем да се впишем в модерна Европа, предупреди Радев.

И се надявам, понеже не става въпрос за договаряне на личности, това е отговорност на първата сила, а да намерим онези пресечни точки, за да има правителство.

Днес излезе докладът на Държавния департамент за инвестиционния климат в България - в 24 пункта слагат България и корупция в едно изречение и това е абсолютен погром, че страната ни ще може да привлече инвестиции, обяви Христо Иванов.

Народът показа, че очаква да поемем своята отговорност, а не просто да връщаме топката в избирателите. ДБ ще участва с пълна роля в този процес. Имаме потенциал и ще участваме с пълен принос и отговорност, допълни Иванов.

Той увери, че темата за персоните на този етап няма да стои в разговорите. Приоритетите са важни. И как формираме трайна парламентарна конфигурация, която да изнесе тази програма, допълни Иванов.

Въпросът не е просто да има кабинет, а формула за парламентарна конфигурация, която може да му осигури гръбнак. Защото плаващите пясъци бързо потъват, каза той.

Можем да бъдем встрани от това правителство, като опозиция, но добронамерена, допусна той. И обясни, че ДБ няма да дадат подкрепа на всяка цена, а много внимателно и с много голяма отговорност към избирателите си. И обясни, че от ИТН ще видят в лицето отговорно партньорство.

Очаквайте подробности!