Днес държавният глава Румен Радев прие кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство. 

Припомняме, че късно снощи от "Дондуков" 2 обявиха, че в изпълнение на Конституцията Румен Радев определя председателя на Сметната палата за кандидат за служебен министър-председател.

Президентът взе това решение след като последователно в рамките на два дни разговаря с всички лица, които могат да заемат поста според последните промени в Конституцията.

Президентът заяви, че партиите не са успели да осигурят стабилно управление, но са ограничили максимално правомощията на президентската институция. По думите му не може да насрочи избори, докато не бъде излъчено служебно правителство.

Радев благодари на Димитър Главчев, че единствен се е нагърбил да изпълни тази тежка мисия да състави правителство. 

Радев призова за максимално неполитически кабинет, като даде срок 1 седмица, за да получи обратно папката с проектокабинет.

"Въпреки, че няма определен срок, за да се спестят средства чрез съвместяване на парламентарните избори и тези за Европарламент, считам, че този мандат трябва да бъде изпълнен до 7 дни", каза президентът.

Президентът коментира, че кабинетът трябва да отговори и на очакванията на хората за решаване на належащите проблеми пред държавата, наред с организирането на прозрачни избори.

"Ще очаквам от Вас кабинет, който да бъде максимално политически неутрален, в интерес на българските граждани", каза Радев.

На свой ред Димитър Главчев заяви, че решението му е било трудно, но не е имало алтернатива. В противен случай държавата е щяла да бъде хвърлена в конституционна криза.

"Ще ви представя състав на правителство, равноотдалечен от политическите сили, неопетнени експерти, с добро име в обществото. Във ведомствата има такива хора, ще направя така, че да не се срамувате при подписването на състава на правителството", заяви Главчев.

Той увери, че ще продължи да следва евроатлантическата ориентация на страната. Главчев ще представи състава на кабинета и на политическите сили.

Припомняме още, че държавният глава се срещна с председателя на Народното събрание Росен Желязков, с управителя на БНБ Димитър Радев и подуправителите Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров, както и с номинираният за служебен премиер председател на Сметната палата Димитър Главчев и неговите двама заместници Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

В списъка с потенциалните кандидати беше и омбудсманът Диана Ковачева, която обяви, че предстои да депозира своята оставка пред Народното събрание, тъй като скоро ще положи клетва като съдия в Съда по правата на човека в Страсбург.

След решението на президента, по Конституция служебният премиер трябва да предложи състав и структура на служебното правителство, което ще бъде назначено от държавния глава. След това трябва да бъдат насрочени нови парламентарни избори в двумесечен срок.

Основна задача на служебното правителство е да организира честни и свободни избори, гласи чл. 99 от основния закон.

Кой е Димитър Главчев?

Зад гърба си Главчев има солидна политическа кариера като депутат от ГЕРБ и председател на Народното събрание, а по настоящем ръководи Сметната палата - най-висшата отдитна институция в държавата.

Той е роден в София и е магистър по международни икономически отношения и по счетоводна отчетност от УНСС.

Главчев е и дипломиран експерт-счетоводител, регистриран одитор в Института на дипломираните експерт-счетоводители.

Притежава над 30 години професионален стаж в областта на одита, финансовия контрол и счетоводството. Бил е народен представител и член на Комисията по бюджет и финанси от 41-то до 46-то Народно събрание. Заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси и председател на Постоянно действащата подкомисия по отчетност на публичния сектор в 41-то Народно събрание.

Главчев беше председател на 44-то Народно събрание за периода 19.04.2017 – 17.11.2017 г., както и заместник-председател на 43-то Народно събрание. Подаде сам оставка след като тогавашната опозиция внесе подписка за отстраняването му от поста. Тогава Главчев изгони Корнелия Нинова от пленарната зала за едно заседание с мотива, че обиждала премиера Борисов в свое изказване. Червената депутатка цитира думи на Бойко Борисов, че е нарекъл депутатите "безделници".

На 28 юли 2023 г. Димитър Главчев беше избран за председател на Сметната палата от 49-то Народно събрание на мястото на Цветан Цветков, който беше отстранен от поста.

Очаквайте подробности!