Президентът Румен Радев връчва първия мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел.

Поемам този мандат с чувство на отговорност. Това коментира вицепремиерът в оставка Мария Габриел. Бяхме помолени от ПП-ДБ за още малко време. Имаме нужда от максимално кратко време, добави тя.

В залата на „Дондуков" присъстваха премиерът в останка Николай Денков и съпредседателят на „Продължаваме Промяната" Кирил Петков.

Преговорният екип на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, прие предложението на коалиция ПП-ДБ за още 24 часа преговори, се казва в позиция на партията.

"Заявяваме категорично, че утре, 19.03.2024 г., преговорите с ПП-ДБ ще бъдат финализирани до 12:00 часа. Кандидатът на ГЕРБ за министър – председател Мария Габриел ще отиде утре при президента Румен Радев с окончателното решение", се казва в позиция на партията.

ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха, вижте кои ще са министрите

Малко преди 12.00 ч. източници на БНТ потвърдиха, че изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела решение да подпише споразумение с ПП-ДБ. Условието за това е да бъде подписано и приложение 1 към него със състав на кабинета "Габриел".

Досегашният премиер Николай Денков ще бъде вицепремиер по европейските въпроси.

След брифинг снощи на преговарящия екип, начело с Мария Габриел, стана ясно, че ГЕРБ настоява за равнопоставеност в управлението и че ако не успеят да се разберат до 12.00 часа Габриел ще върне празна папка на президента.

Последва незабавна реакция на ПП-ДБ, които изтъкнаха, че при безпрецедентната политическа криза усилията за постигане на споразумение не трябва да спират за краткото време, което остава.