По повод 2 години от началото на войната в Украйна президентът Румен Радев заяви, че от първия ден България е заклеймила руската агресия в Украйна.

Апелът трябва да бъде, особено към всички европейски държави, да търсим най-сетне автономно европейско решение - да търсим диалога, да търсим всички механизми, с които да се прекратят незабавно военните действия и да се седне на масата за преговори. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос какви трябва да бъдат основните послания по повод втората годишнина от началото на войната в Украйна.

Ясно трябва да си даваме сметка, че пътят, по който сме поели - да се търси военно решение, основано на победата на бойното поле, не дава резултата, който искаме. Напротив, дава стотици хиляди жертви и разруха, заяви държавният глава. Според него Европа може да изходи от своя изстрадал опит през вековете.

Спомням си ранното утро на 24 февруари точно преди две години с избухването на войната, когато поканих при мен министър-председателя и ресорните министри, и излязохме с общо обръщение и призив моментално да се прекратят военните действия и заклеймихме агресията на Русия срещу Украйна, припомни Румен Радев.

Виждаме, за съжаление, че две години по-късно тази война не спира, напротив тя се разраства, коментира президентът и допълни, че войната вече е заплаха за глобалния мир и сигурност и отдавна е прехвърлила границите на региона по отношение на разруха, бедност и кризи от всякакъв характер.

Удивителни са бързината и лекотата, с които лидерите в некоалицията ту се обичат и легитимират, ту се изобличават взаимно. Това показва, че т.нар. евроатланетическа некоалиция функционира извън всички евроатлантически ценности, крепят я само интересите. Това заяви държавният глава Румен Радев.

"Изключително важно е да не позволим скандалите на управляващите и меморандумите, които се подхвърлят, да отклонят вниманието от основния въпрос - изсветляване на нерегламентираното влияние в съдебната система и всички тайни магистратски клубове. Нужно е стигане до сърцевината - откриване на политическите покровителства, и не само в правосъдната система. Каквато и да бъде съдбата на това правителство, трябва да стигне до края на този път. Ако управляващите нямат тази политическа воля, ще имаме и за вбъдеще превзети институции. Най-вероятно тези магистратски клубове ще надживеят ротацията. Призовавам медиите и обществеността да оказват натиск да бъдат разкрити всички зависимости. Ако продължаваме по същия начин, ще продължим да затъваме в беззаконие и безнадеждност", коментира той.